Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ранните години на "Амазон" ФБР ги проверява дали не продават наркотици

Може да звучи странно, но най-важната стъпка, която превръща Джеф Безос в милиардер, е да започне уроци по танци в далечната 1992 година.

Човекът, който преди две седмици се оттегли от поста главен изпълнителен директор на "Амазон” със състояние от 172 млрд. долара, днес би бил просто средноплатен служител на Уолстрийт, ако в един студен декемврийски ден бе подминал танцовата зала, както първоначално смятал да направи.

Цялата случка има съвсем естествена предистория.

28-годишният Джеф Безос е умен, но неразбран от хората около себе си

Още по-малко от жените. Те не го поглеждат, а той няма никаква представа как да ги впечатли. Притеснява се в тяхно присъствие. Дори приятелите му да го определят като забавен, той не успява да се отпусне в женска компания.

Преминал е вече и ученическите, и колежанските години в напразни опити да си намери половинка. Има работа, квартира, някои от приятелите му вече са сгодени. Потънал в мисли, Джеф вижда обява във вестника за курс по бални танци. Спомня си думи на своята майка, че жените обичат мъже, които умеят да танцуват. И отива. Този курс е всичко, което той не е. Трябва да общува свободно, да се рее във въздуха със своите партньорки, да говори на различни теми, да преодолее вътрешните си страхове.

"Това си беше изпитание за мен - спомня си той. - Да вляза в тази зала бе по-трудно, отколко да напусна работа и да започна създаването на "Амазон" след това. Влизайки там, сякаш казах на себе си "имам проблем, трябва да го реша, но не знам как". След това стана по-лесно.

Повярвах, че съм като всички останали хора - със своите притеснения, но и добри, положителни черти. Получи се и това ми помогна.

Станах по-уверен, разбрах, че никой

не е идеален,

но трябва да си вярваш. Ако ти не го правиш, няма кой друг.”

Само няколко месеца след уроците по танци Безос е вицепрезидент на нюйоркски хедж фонд, а красивата брюнетка Макензи Скот се явява на интервю за работа. Джеф успява да я впечатли и само шест месеца по-късно я прави своя съпруга.

Изглежда любовта му дава крила, защото през 1994 г. Джеф прочита, че интернет расте с 2300% за година. Информацията го впечатлява и той решава да намери начин да се възползва. Прави списък от 20 продукта, които могат да се продават онлайн. Най-добрата опция вижда в книгите. Напуска работа и създава първата онлайн книжарница в света.

"Първоначалният капитал идва предимно от родителите ми и те инвестираха голяма част от спестяванията през живота си в това, което стана "Амазон"- казва той. - И знаете ли, това беше много смело, защото те не знаеха с какво се захващам.

Първият въпрос на баща ми беше “Какво е интернет?”

Така че той не залагаше на тази компания или на тази концепция. Той залагаше на сина си, както и майка ми.

И така, казах им, че има над 70 процента шанс да загубят цялата си инвестиция, която беше няколкостотин хиляди долара, и въпреки това го направиха.” По това време най-големият му капитал е вярата в това, което може да предложи на света: "Виждах голямата идея, но ми се губеха частите от пъзела как ще се случи. Дали ме беше страх? Разбира се. Повече обаче ме беше страх да не опитам и цял живот да съм подвластен на чувството, че можех, а не го направих.”

Той рискува и инвестицията не просто се отплаща, а прави революция

в потребителските навици на света. Първата му идея за име е "Кадабра”, което е компютърна алгебра система. По време на вписването на компанията адвокат обърква името, изписва подобна английска дума, която означава "труп”. Осъзнавайки, че подобно объркване би стреснало всички бъдещи клиенти, бързо решава да я кръсти "Амазон". Избира име, което е толкова голямо, колкото големи са и мечтите му. Река Амазонка е най-голямата река в света и той планира да направи своя магазин най-голямата книжарница в света.

В началото подобна амбициозна цел изглежда невъзможна. Офисът е в гараж, а поръчки няма. Джеф се чуди къде бърка и защо никой на този свят не знае за съществуването на сайта. Тогава получава сигнал от България, за който самият той разказва след години.

В офиса на “Амазон” пристига пощенска пратка

от нашата страна

Вътре има пари, неизвестният и до днес нашенец предплаща за поръчаните книги. В колета Безос открива флопидиск, а когато го отварят, от него изпадат две нови, старателно сгънати стодоларови банкноти. За българския стандарт по онова време това са адски много пари. Но някъде някой българин има интернет, знае за "Амазон" и е готов да поеме невиждан риск, за да получи заветните за него книги.

В пратката била поставена бележка на английски: "Парите са във флопидиска", а на обратната страна е пояснено, че митничарите крадат пари, но не знаят английски. На бележката бил отбелязан и входящият номер на поръчката. Така Безос разбира, че щом след подобен низ от събития е възможно някой на другия край на света да получи желаните книги, това означава, че е на прав път. Пречките не спират дотук. В друго свое интервю Безос разказва как само няколко месеца след създаването си "Амазон" преминава през проверка от ФБР.

"Едно от най-странните неща в живота ми е да видя истинското учудване на хората, че

по този “странен”

за тях начин се продават книги,

а не наркотици”,

разказва след време милиардерът. Продажбите постепенно започват да се увеличават.

Хората виждат, че само с едно кликване на компютъра могат да получат нещо до дома си. А когато от кабинета на Хилъри Клинтън правят поръчка, която ще бъде предадена като дарение, Безос вече прави първите си уверени крачки към своето богатство. Междувременно е станал и все по-добър в танците.

"Няма да забравя как на един официален прием след години г-жа Клинтън ми каза; "Браво, момче, това, което си направил, е толкова умно" - и го направи, докато танцувахме."