Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2021 г. най-важното е да си възвърнем единството

Какво ще донесе новата 2021 година? Големи са надеждите, че започналата имунизация ще е game changer, факторът, който ще донесе точка на пречупване на трендовете на заразата и съответно - на икономическата криза.

Очакват се обаче турбуленции в политиката. Предстои българските избиратели да гласуват два пъти - първо за парламент (засега се очертава дата на изборите 28 март), а след това и за президент - през есента.

Така че и 2021 г. се очертава заредена с изненади, каквато се оказа и току що отишлата си 2020 г.

“24 часа” потърси прогнозите на експертите за новата година.

Вижте тук какво отговориха четирима политолози и социолози на въпросите:

1. Какво ще се случи на парламентарните избори у нас? Кой ще е победител, ще влязат ли в парламента “новите играчи”, какви изненади може да се очакват?

2. Какво ще е следващото правителство? Възможно ли е да има скоро след редовните предсрочни парламентарни избори?

3. Какво ще се случи на президентските избори? Ако Румен Радев се кандидатира за нов мандат, какви са шансовете му? Какви са шансовете на бъдещия кандидат на ГЕРБ?

4. Каква може да е изненадата на годината?

5. Какво е най-голямото предизвикателство, което имаме да решаваме като нация?

1. От 1991 година досега 9 пъти се произведоха парламентарни избори. Така че

догодина ще е юбилеен,

10-и път

Какво успяхме да изберем през това време? Веднъж влязоха 3 партии в парламента (1991 г.), веднъж влязоха 8 (2014 г.). И винаги е имало “нови играчи”.

Същевременно независим кандидат (от 2160 депутати общо) няма избран. Така че

очаквам 6 партии

да прескочат

бариерата

Ако говорим за победител, това ще е партията с най-много гласове и съответно мандати. Но дали тя ще успее да състави кабинет, е съвсем друг въпрос. От 2007 г. досега ГЕРБ спечели 4 парламентарни вота, 4 европейски вота и 3 общи местни вота. Спечели също едни президентски избори и едни изгуби. Ако сравним с втората политическа сила, резултатът е хокеен, 12 на 1.

През 2013 г. ГЕРБ спечели, но не успя да състави кабинет и имахме правителство на БСП и ДПС. Не особено успешно, доколкото помня.

2. Любимата ми мисъл е, че е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Това е един завързан начин да се каже, че всичко е възможно. А иначе досега сме имали 2 абсолютни мнозинства (1994 и 1997 г.) и едно почти абсолютно мнозинство (2001 г.). Така че

очаквам коалиционно

правителство,

което отговаря на особеностите на пропорционалната изборна система, която се прилага у нас. Смятам, че новият юбилеен парламент ще устиска поне една година, защото новите народни представители ще имат някои лични въпроси за уреждане. А то си иска време.

 3. Г-н Радев е най-рейтинговият политик у нас. Засега. Обаче президентските избори у нас се предсказват трудно. Най-фрапантният пример беше през 2001 г., когато

третият в прогнозите

стана първи на изборите

Лесно беше само през 1996 г., когато Петър Стоянов спечели с 60%, и през 2006 г., когато Георги Първанов за пръв път повтори, при това с рекордните 76%.

Така че да, президентът води в проучванията. Аз обаче помня, че почти през цялата 2001 г. президентът Петър Стоянов също много водеше. Чак до първия тур на изборите водеше, когато се видя, че не води толкова много. И по-скоро, че изобщо не води. През 2016 г. Цецка Цачева също водеше в проучванията. До първия тур на изборите, когато се видя, че не е точно така. Впрочем някой помни ли, че досега у нас е имало 8 (осем) пъти президентски избори?

 4. Ако знаех, щяха да знаят и нашите читатели и нямаше да е изненада. Дано обаче не е Черен лебед като пандемията.

 5. Когато сме успявали в нещо в историята - от форсирането на Дунава от хан Аспарух през 681 г. до превземането на Одрин през 1913 г., сме били единни. Ненапразно над парламента пише, че съединението прави силата.

Така че най-голямото предизвикателство пред нас е да си възвърнем единството. И достойнството и гордостта. Другото ще дойде само.