Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вокалистът на група P.I.F. иска едно: Още няколко живота! Ако ми ги дадат

Последният му концерт на живо е на 27 ноември в столичен клуб, предупреждава: “Дезинфекцирано и проветрено!”

Mузикантът Димо Стоянов, който почина едва на 45 години след борба с коронавируса, пише до Ники Кънчев от болницата: "Имам прекрасна жена, две прекрасни дъщери от тази жена. Две кучета на 10 (голден) и на 2 (той пудел). Страхотни китари, пиана и микрофони. Имам всичко, човек, от мен се иска да работя. Искам да ми дойдеш на гости да изслушаме някой албум, но на плоча. Имам си специално място."

Вокалистът на група P.I.F. до последно се надява, както и всички негови близки, че скоро ще си бъде у дома. На 21 декември обаче изгуби битката.

"Отиде си харизматичният артист, изпял едни от най-красивите и оптимистични български песни - тези, които допринесоха за развитието на новата музикална сцена у нас - пишат от Министерството на културата. - Винаги с усмивка към живота и винаги готов да разкаже поредната приказка за доброто, за да направи деня ни по-добър."

На 9 декември в своята страница в социалната мрежа група P.I.F. призова за даряване на кръвна плазма, защото състоянието на Стоянов е тежко. Още на следващия ден бе съобщено във фейсбук, че има подходящ кръводарител, а музикантът е стабилизиран.

"Намерихме човек, който отговаря на условията и е със записан час за даряване. Ще се опрем на неговото рамо! - написаха от P.I.F. - Вярваме, че Димо ще е скоро вкъщи, здрав, усмихнат и с всичките си шеги! Стискайте палци!"

На 2 декември към линк с награждаване на Alice In Chains с хита Man in the Box Стоянов пише: "Тези хора, тази песен, този груув... Мога да го слушам още няколко живота! Ако ми ги дадат. Размазват!!!"

Певецът е сред хората и артистите, които още през първата вълна на пандемията се стараят да повдигат духа на всички.

По време на изолацията през пролетта Димо предприема няколко инициативи онлайн - безплатен концерт на P.I.F., излъчване на моноспектакъла "Кой прибира сутрин звездите", включително чете и произведения на различни автори.

Когато вирусът преобърна живота на всички, Димо коментира, че това е и моментът, в който си проличава, че макар музикантите да са смятани за маргинали, всъщност не са.

Миналата година P.I.F. записа песента "Понякога" в подкрепа на болните от множествена склероза.

И през есента Стоянов не пада духом пред настъпването на вируса и втората вълна. На 27 ноември Димо има акустичен соло концерт на живо в столичен клуб с намален брой места - 44-ма души, допуснати на място, в което по принцип влизат 150.

"Дезинфекцирано и проветрено!", предупреждава музикантът.

Концертът има и лайвстрийм с билети, които всеки може да си купи на доброволно избрана стойност. Малко след това Стоянов е настанен в болница заради усложнения вследствие на COVID-19.

Признанието дори от един човек кара Димо да се чувства горд от това, че работата му е смислена. В началото на декември той споделя съобщение от фен: "През годините съм ви преоткривал многократно, но никога с такава сила като сега, от месеци не мога да спра да ви слушам (почти буквално) по цял ден. Ужасно съжалявам, че се провали идването ви във Варна, но очаквам с нетърпение това да се случи след нормализиране на лудницата и с още по-голямо нетърпение очаквам "6". Още веднъж се извинявам за безпокойството и че ви занимавам със себе си, просто исках да знаете, че вие и момчетата от бандата означавате много с музиката си най-малко за един човек, а съм убеден, че не съм само аз. Всичко добро!"

Стоянов е много ентусиазиран и покрай работата по новия албум P.I.F. 6, който се очаква да излезе в началото на новата година.

“Животът е различен, но поглеждаме вятъра за миг поне и продължаваме да правим това, което обичаме” - споделя той в началото на ноември. - Очакват ни 10 вълшебни локации, очакват ви 10 парчета."

Изключително позитивен човек, чийто край наистина шокира всички. Най-непрежалима е загубата за неговите три момичета - съпругата му Люба и двете им дъщери.

Димо среща любовта на своя живот случайно на кастинг за сериал, на който той се явява. Губи ролята, но печели сърцето на кастинг режисьорката.

Двамата се заговарят и неусетно задълбават в размисли за нещата от живота. Дни по-късно Стоянов отива до офиса на Люба, за да й даде диск, на който е записал своя любим филм, който тя обаче не е гледала. За нея това бил много романтичен момент.

Когато се срещат, и двамата са на финала на свои предишни връзки. Любовта им се разгаря бързо и Люба все още не е разведена, когато забременява с дъщеря им Ая. Така има опасност детето да вземе фамилията на бившия съпруг на майка си. Двойката прави всичко възможно, за да се финализира разводът и двамата да сключат брак бързо. В ритуалния дом служителите им съчувстват и се стараят да ги оженят без излишно разтакаване, защото булката е с голям корем и трябва да роди до дни.

Докато Люба е в деветия месец, получава обаждане от Димо, че е в болница - той точно тогава си чупи крака, като пада от колело, след като предната гума влиза в трамвайна релса - класика.

"Обичам в нея това, че е жена - признавал е музикантът за своята спътница. - Точно това, което най-много ме дразни, най-много обичам в нея."

С неговото момиче Ая изграждат повече от специална връзка. Той пише специално за нея песента “Огън”.

И после се сгушва, подобно на пате, и тихичко... казва ми... "тате".

Огън, тя е огън. И смисъл, и мисъл... Тя е огън.

Ая е неговият най-важен критик.

"Когато запишем някое демо, пускам го в колата и ако до детската градина е започнала да си го тананика, значи това е парчето!"

На 27 юли 2019 г. Стоянов става баща за втори път. На бял свят в 10,35 ч. със своите 3,200 кг идва Елизабет.

В дома на семейството царят идилия и глъчка благодарение и на двете им кучета - голдънретривъра Артур и минипудела Арета, кръстен на соул дивата Арета Франклин. Имат всичко, докато COVID-19 не прекрачи прага им.

"Още един от братята ми по оръжие и музика си тръгна. Само на 45. Супер- несправедливо! - пише Ники Кънчев във фейсбук. - Е, приятелю любими, вече си на "специално място". Пускай си каквото решиш с другите велики. Твоята "Приказка" тук свърши, но продължава горе."

Стоянов е роден във Варна. Творческият му път започва от "Щурче" – първото детско театрално студио в града, основано от братята Райко и Данаил Райкови. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ. Група P.I.F. е създадена от него и Иван Велков през 1992 г. в морския град под името Resemblence. В този период музиката им е на английски език и основните им изяви са в Унгария. От 1999 г. свирят в София под името P.I.F. (Patriots In Fashion), като към тях се присъединяват Емилиян Бонев, Желяз Желязов и Любомир Петков.

През 2000 г. издават дебютния си албум П.И.Ф., който се радва на голяма популярност и съдържа някои от най-известните им песни - "Приказка", "Колело" и "Пътуване". Този албум им носи и наградата на телевизия MM за албум на годината.

Театърът и музиката в неговото творчество не престават да вървят ръка за ръка. Някои от почитателите му са съвсем малки, защото са гледали детски театрални постановки с негова музика.

И времето играеше драма,

абсурдът бе комедия една,

а ролите със образи бели,

костюмите потънали в тъга.

Това е приказка една...

Цигарен дим, мастилница празна.

И приказка за стари времена.

Това е приказка една...