Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Фейсбук
СНИМКА: Фейсбук

Анализаторът Тихомир Безлов коментира очакваната и любима графика на "отрицателите" на COVID-19 - "починали за седмицата".

"НСИ обяви новите данни за 49 седмица и за първи път имаме спад на починалите 4624 спрямо 4633 предходната седмица и 4300 преди две седмици. Подобен спад се очакваше и го видяхме при данните за починалите от COVID-19, но за 50 седмица", написа във Фейсбук Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Сега започва 51 седмица на 2020 г., а НСИ отчита с две седмици закъснение. Интересното е, че спада при данните на НСИ започва със седмица по-рано от този при Ковид-19 и така не се сбъдна прогнозата за антирекорд починали през 49 седмица. Каква е причината е трудно да се каже, защото нямаме подробни данни, пък и в медицинската статистика в България има проблем при данните причина на смъртта. Може само да предполагаме, че възможно е с отслабване на натиска върху здравната система заради COVID-19, да са подобрява помощта при други заболявания. Възможно е здравната система да се адаптирала от шока и да лекува и COVID-19 и останалите рискови групи заболявания по-добре. С това разбира се хипотезите не се изчерпват", допълни още Тихомир Безлов.