Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаем, че има вярващи и невярващи в COVID-19, клуб на равнодушните и на паникьорите, борци срещу рептилите, изследователи на естествените природни грешки, анти и про- лекарите настроени… Има обаче и едно чисто ново, спонтанно възникнало явление, което тепърва подлежи на изследване, анализ и тестване: да го наречем „Сектата на антителата от 14-ия ден“.

След като ежедневно отчитат средно по четири хиляди новозарадени и по две хиляди излекувани, логично е да се обособи голяма група от населението, преболедувала неусетно или мъчително инфекцията. Една част от нея приема избавлението си с благодарност, но и с респект, тъй като чува и осъзнава предупрежденията на учените, че коронавирусът повтаря. Друга част от оцелелите обаче живеят с усещането за безсмъртие, нехаят за затрупаните болници и пълния с некролози фейсбук, изпълват се с непокорство, гняв и стремеж към възмездие. „Сектата на антителата от 14-ия ден“ бавно, но стръвно се надига на бунт срещу наложените от правителството мерки, плюейки и хапейки всеки, който брани социалната дистанция и ограниченията.

„Всички, които вече сме се сблъсквали с вируса, сме и вече доста дискриминирани да изпълняваме мерки, които не би следвало да важат за нас – особено предвид факта, че скоро няма да сме риск за никой. Поне не точно за това. Но въпреки това НИ убиват и икономически.“

Това се е изляло от една женска душа върху стената на професор Андрей Чорбанов от БАН – един от най-върлите противници на локдауните. Сигурно и той се е срещал с короната, защото всеки ден юначно подклажда сектантския огън с коментари като:

„Спрете затварянето на държавата – моля, параноиците да си останат по домовете, но да оставят нормалните да продължат живота си.“

За голямо съжаление на „Сектата на антителата от 14-ия ден“ обаче светът се управлява от параноиците. Всички държави от Ванкувър до Владивосток, както казваше Жан Виденов, налагат мерки срещу пандемията в опит да съхранят здравните си системи и да опазят живота. Обидно е, но се налага „нормалните“ да търпят.

Докато либералният елит се надпреварва в писането на саркастично-хумористични коментари по повод локдауна, един от водачите на Демократична България, генерал Атанас Атанасов, излиза с предложение за още по-драстични мерки до Нова година. Ако днес беше на власт, вероятно собственият му електорат щеше да го замеря с яйца.

Защото, колкото и безстрашни да са, сектите са временно явление, което обичайно се гради върху видими и невидими финансови интереси. А както пише Иван Вазов: „Лудите, лудите – те да са живи!“

Вижте видеозавещанието на седмицата: