Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да познавате случайно един собственик на ресторанти в София с два положителни теста за К-19? Аз не, но жена му ми писа на месинджъра. Правела съм приятно впечатление, та затова директно ме пита: “Можете ли да ми съдействате за връзка с генерал Мутафчийски?”

Съпругът ѝ се влошил, трябвало спешно да го приемат във Военна болница. Попитах защо точно там? На “Токуда” какво ѝ е? Ами никъде нямало места, а най-добрите специалисти били при генерал Мутафчийски.

Признавам, адски грубо и недискретно е, че цитирам личен разговор,

срам ме е,

но ще търпя

Жената също била положителна, но нямала симптоми. То всъщност детето ги заразило, нали малките ходят още на училище… Сега се чуди какво ще прави, след като трябва да си затвори козметичното студио в центъра, дано той се оправи…

Докато тя пишеше, аз ѝ намерих профила – ей така, за да знам с кого разговарям. Първото, което ми изскочи, беше поредица снимки на симпатично семейство от протестите с тениски “#Оставка” като на една от тях отзад се вижда плакат:

“Маските са, за

да мълчите!”

Отговорих, че не познавам Мутафчийски, което си е чистата истина, но тя не ми повярва. Даже се вбеси. Най-силно ме стъписа финалното, пропито със злъчен сарказъм, изречение: “Демонстрирате високи морални претенции и затова предположих, че бихте превъзмогнали егото си, за да помогнете, но явно съм сгрешила. Извинявайте за безпокойството, бъдете здрава!!!” (“сгрешила“ беше със “з”)

За сетен път се убеждавам, че колкото ѝ да се мъча, с някои хора разговорът не върви. Ето примерно по темата за частичния

локдаун,

дето днес

ще го одобрява

Министерският

съвет

Будната част от обществото се надига, нов гнет се задавал, икономиката отивала на кино, глад ни чакал и рецесия, че и Коледата ще ни прецакат…

За всички е ясно, че няма непострадал от социалното дистанциране бизнес. Кой иска да фалира? На кого не му се седи по ресторанти и барчета? Има ли човек да не желае децата му да ходят на училище, да кани гости, да покара ски, да отиде на театър, да гледа на стадиона как играе ЦСКА с новия шеф Алан Пардю… Жадуваме за свободата си, както са жадували нашите баби и дядовци от април 1941 до септември 1944 г., когато над София и околностите ѝ падали бомби.

Англо-американската атака тогава прилагала зловеща особеност – пускали

осакатяващи

бомби с вид

на бонбони,

играчки и писалки, за да убиват деца. А някои били със закъснител, за да се взривят, след като хората излязат от скривалищата. Според обобщени данни на територията на Царство България, българска Македония, Западните покрайнини и Беломорска Тракия през Втората световна война са пуснати 45 268 бомби, засегнати са над 187 населени места, убити и безследно изчезнали са 4208 души, 4744 са тежко ранените, общо жертвите наброяват не по-малко от 8952-ма. И всичките са искали да танцуват.

На тоя фон днес, за по-малко от година заразените с коронавирус са 124 966, а смъртните случаи са 3069. Без никой да е спирал зарята почти всяка вечер в центъра на София и без да е паднала нито една керемида.

“Истината е, че строгите мерки няма да помогнат, всички ще се срещнем с вируса”, обявява имунологът доц. Андрей Чорбанов от БАН в сутрешния блок на Би Ти Ви. Е, допуска, че натискът върху здравната система ще понамалее, та да няма нужда притеснени жени да търсят в социалните мрежи контакт с омразния Мутафчийски, обаче след това пак ни чакали проблеми.

По повод това научно становище колега предложи

доц. Чорбанов

да заведе

семейството си

в “Пирогов”,

без маски,

за да го изкарат тоя COVID най-накрая, че аман.

И понеже експертите като него много обичат да се облягат на чуждия опит, припомням, че през септември Израел (с който не можем да си сравняваме нито икономиката, нито здравната система, нито доцентите), наложи за втори път от началото на пандемията общонационална карантина. Като се започна от Рош а’Шана (еврейската Нова година), та до Йом Кипур, баш по време на най-светлите им празници. Всяка седмица от локдауна държавата отчете по 3 милиарда долара загуби, надигнаха се здрави сили, протести, глъчка, псувни, обаче в средата на октомври броят на новозаразените спадна под 400 на ден. Преди затварянето бяха по 9 хиляди за денонощие. Ама израелците явно са по-прости от Чорбанов.

Той и друго послание метна – ваксините и да дойдели, нямало да помогнат. В същото време се хвали, че с колегите му разработват българска ваксина със съдействието на френския институт “Луи Пастьор”. Само че трябвало държавата да им даде пари, иначе как? Сигурно е чисто съвпадение, че досега не се е чуло правителството да отпуска финансиране на БАН за ваксина и Чорбанов громи навред. Едва ли е нарочно.

И без това през 2020 нищо не е нормално – нито Великден, нито рождените дни, нито Коледата. Просто трябва да оцелеем – локдаун, вместо нокаут друго няма.

Ако перифразираме Достоевски, алчността е заразна болест. Алчните и безсмъртните трябва да странят един от друг, за да не се заразят още повече.