Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С правилата за плащане държавата обявява 10-годишния провал на частните фондове и намеква, че догодина могат да бъдат секвестирани 20 милиарда лева от тях

Пет минути преди полунощ - така може да се определи времевата рамка, в която държавата най-сетне реши да предложи правила за изплащането на вторите пенсии. Правителството пропусна една година, за да излезе отново като законово предложение с текстовете, написани от бившия социален министър Бисер Петков. Същите правила, които го свалиха от поста социален министър, защото призна, че

поне до 2030 г.

две пенсии ще

са по-малко

от една

От 2001 г. всеки, роден след 31 декември 1959 г., внася част от пенсионните си осигуровки в универсалните фондове, които са частни. Това е т. нар. втори пенсионен стълб, нарича се доброволно-задължителен. За да стане ясно колко е голям проблемът - говорим за пенсиите на над 3 млн. души. А в най-близко бъдеще става дума за над 200 хил. жени, родени между 1960 и 1964 г., които ще са първите българи с втора пенсия. От есента на 2021 г. такава трябва да започнат да получават поне 17 хил. от тях, сочат данни на пенсионните дружества.

С предложенията си за начините на изплащане на вторите пенсии обаче държавата всъщност казва, че тази система е измамна. И че парите на хората излишно са били събирани от частните дружества. Или насилствено да демонстрира провал на системата, за да успее най-сетне да премахне частните пенсионни дружества, което е стара цел на няколко правителства. Което от друга страна може и да не е чак толкова лоша идея.

Три варианта за изплащане на втората пенсия (като и тези на Бисер Петков) предложи социалната министърка Деница Сачева. Първият е пожизнена издръжка. Условието е в партидата да има стойност, която да гарантира размер на втората пенсия, равен на поне 15% от минималната. За следващата година това означава минимален размер на втората пенсия от 45 лв.

За да бъде отпусната тя обаче, в партидата на бъдещия пенсионер би трябвало да има събрани поне 11 340 лв., ако са верни данните, представени от частните фондове, че се очаква първите жени с втора пенсия

да преживеят

с нея средно

21 години

Да, обаче за тези жени партиди с подобно натрупване не са нещо обичайно. Средната сума, събрана по сметките на първите 200 хил. с втора пенсия, надхвърля със съвсем малко 4000 лв. Което би трябвало да даде средна пенсия около 20-30 лв. според признанията на самата Сачева. Тоест пожизнена пенсия за тези първи жени е почти невъзможна.

Съвсем груба сметка показва, че за да успее за 19 г. осигуряване в частния фонд една жена да направи партида от 11 340 лв., трябва през всичките да се е осигурявала на над 1000 лв. заплата. И то ако осигуровката за втора пенсия е била 5% през целия период, а това не е така. Още повече че за по-голямата част от периода заплата от 1000 лв. не беше средна, а изключително висока.

Всъщност житейски невъзможно се оказва и друго от решенията на социалното министерство, което то предлага за вторите пенсии. Има клауза, че човек може да започне да си получава втората пенсия година преди официално да се пенсионира. Но само ако партидата му позволява да взема поне размера на минималната пенсия, или 300 лв. за догодина. Отново при разчет за 21 години живот в пенсия това означава, че партидата трябва да е в размер поне на 75 600 лв. Което пък може да стане, ако всеки месец в нея са внасяни по 157,50 лв. Такава осигуровка обаче няма по една проста причина - тази сума е равна на 5% от осигурителен доход в размер на 3150 лв. Да, това не е невъзможна заплата, само че държавата

насилствено

ограничава

максималния

осигурителен

доход на 3000 лв.

Тоест няма човек в България, който би могъл да се осигурява върху 3150 лв. Няма човек, който би могъл да ползва “привилегията”, която предлага правителството. Дано това да е недоглеждане, а не злонамерена игра.

Очевидно след като пожизнената пенсия се оказва непосилна, тези 200 хиляди жени ще трябва да търсят някой от другите варианти, за да си получат парите от втората пенсия. Единият начин за хората с изключително ниски партиди е да си вземат парите от частния фонд наведнъж, другият - да си ги ползват на разсрочено изплащане. В нито един от случаите

тези пари не

се ползват до

живот, а докато

свършат

След това всеки може да се оправя както си иска с намалената пенсия от НОИ.

Коефициентът на редукция на държавната пенсия, който ще бъде прилаган спрямо хората, избрали да получават втора, е следващият огромен проблем в законовото предложение на управляващите. За първи път тази пенсионна формула няма да е включена в текстовете на Кодекса за социално осигуряване. А ще има пожелание към НОИ да я натамани така, че

редукцията да не

надхвърля 10%

Но забележете, това пожелание влиза в сила от началото на 2022 г. и не важи за първите жени с втора пенсия, които евентуално догодина ще поискат преизчисление. Дотогава ще вземат намалена с 20% държавна пенсия. Допълнително пък отбивката от 10% реално прави получаването на две пенсии по-изгодно само за хората, които са на минимална пенсия. Всички останали трудно ще успеят да постигнат сметката, че две е повече от едно. Това си натъкмяване на сметки в полза на бедните, но не и честно.

Дано и тази клауза е от недоглеждане, но едва ли. Още повече че за да бъде изпълнима, пенсионната формула трябва да е ясна, дотолкова ясна, че и човек с третокласно образование да смята всичко сам.

Умишлено или не, правителството съчетава тези абсурдни предложения за плащането на втората пенсия с едно удивително странно - втори шанс поне за тези жени, които са изпуснали възможността да прехвърлят партидите си в НОИ, да го направят. Но този прозорец е до края на юни и хлопва.

След това следва сложна схема, докато се възстанови досегашният 5-годишен срок. А е толкова по-честно правилата за прехвърляне, ако има такова, да важат до последния ден преди пенсия.

Тогава в понеделник бъдещият пенсионер иска сметки от НОИ каква пенсия ще му изчислят - ако взема втора и без нея. Иска сметка и от частния си фонд. Във вторник отделя време да реши дали две е повече от едно, или не е, и съответно да поиска прехвърляне. А в сряда подава заявление за пенсия. Този честен изход от батака на втората пенсия, заложен още с това, че преди 19 години на никого не му стискаше да опише и как ще се плащат тези пари, обаче не се предлага.

При липсата на възможност за избор на пенсия до последния момент и странните изчисления в законопроекта на правителството остава една- единствена възможност. През есента на 2021 г. хиляди от тези първи 17 хил. жени с втора пенсия се оказват

с излъгани

надежди и

очаквания

Те няма как да не предизвикат огромен социален проблем. Чието решение е просто. Държавата ще секвестира 20-те милиарда лева от частните пенсионни дружества, ще ги вкара в бюджета и ще си реши проблема с дефицита. А плащалите години вноски над 3 млн. души ще разчитат на социалното подпомагане, което за приличие наричаме пенсия от НОИ.

Звучи апокалиптично, но този вариант вече е бил обсъждан. И търсенето на това “финално решение” всъщност изяде главата на Бисер Петков преди година.

*Този текст не е основание за вземане на инвестиционно решение, а само подготовка за мизерни старини.