Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков СНИМКА: Николай Литов
Крум Зарков СНИМКА: Николай Литов

Патриотите пък настояха червените да бъдат наказани

“Искам да ви обърна внимание, че в последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че вчера не пуснахте гражданското общество в комисията, и свършваща с грухтенията, които чуваме тук, за да не може да се говори. Следователно ние трябва да знаем има ли в тази страна още парламент, защото Народното събрание не е само нова зала. Парламентът е начин на общуване и който не го владее, моля да го напусне”.

С тези думи се обърна към депутатите червеният Крум Зарков след изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова. Причината бе, че през цялото време на изказването ѝ от залата се чуваха подвиквания и освирквания от страна на управляващите.

“Не знам дали чувате различните реплики, които се подхвърлят в залата. Не знам дали видяхте как реагират от залата, когато председателят на основната опозиционна партия говори. Не знам дали сте запознат с факта, че вчера в правната комисия не бяха допуснати участници и експерти от гражданското общество, а тези които бяха допуснати бяха прекъсвани и с тях се държаха по същия начин, по който и досега. И въобще искам да ви попитам има ли някакъв според вас смисъл от един парламентарен дебат, в който едните хора изразяват аргументи, а другите се държат по абсолютно недопустим начин. И как си представяте, че се изграждат изборните правила в такава обстановка”, обърна се Зарков към председателстващият заседанието Емил Христов.

В отговор на забележката на Крум Зарков, че журналистите са затворени в мазето, шефката на парламента Цвета Караянчева поиска лично обяснение.

Когато е строена тази зала и идейно проектирана, г-н Пирински е бил председател на парламента. Движението на потоците на народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани. Престанете да търсите причини да си правите политически пиар и да се правите на симпатични пред журналистите, каза тя. И подчерта, че журналистите можело да се свържат с пиарите на партиите за въпроси, имали си и телевизори, от които да гледат заседанието.

Колеги, призовавам ви, когато ви се обадя журналистите от всички медии - вдигайте телефоните и давайте интервюта, правете срещи, имаме възможност къде да се правят - и в пресцентъра, и конферентната зала. За допускането - има заповед на база на тази от министъра на здравеопазването. Много добре знаете всички и ви моля да не спекулирате по какъв начин се прави допуск в комисиите. Председателят на комисията прави преценка за броя на хората, които трябва да бъдат допуснати, настоя Караянчева.

Имате ли нужда да озаптите колегите или да започна с процедурата?, попита пък червеният Явор Божанков, който взе думата след парламентарната шефка, но депутатите в зала шумяха. Той се възмути, че Караянчева е поискала лично обяснение, а изказването ѝ не било такова.

Когато председателят на парламента лично потъпква правилника, това вече е сериозен симптом. Както общувате с депутатите в тази зала, така общувате и с протестиращите, и с българските граждани. Вие сте основната причина днес да има напрежение навън, но и вътре в тази зала. И доказвате едно - дебат с вас е невъзможен и единственият изход от ситуацията е да си подадете оставката. Каква процедура взе всъщност г-жа Караянчева? Кой я засегна лично? Разбрахме, че Орешарски е виновен, че Пирински е виновен и така до хан Кубрат. Кой всъщност ви е виновен за последните 10 г.? Десет години нямахте време да промените тези правила ли, попита Божанков.

Когато от тази трибуна лидери на политическа партия, на опозиционната най-голяма група използват аргументи, които не отговарят на истината, не може да няма реакция от залата. Не може някой да твърди, че в парламента се е наложил някакъв изключителен режим, когато в собствената си партийна централа имат забрана за допуск на определени организации, така се говори, ако не е вярно, ще ви се извиня публично. Но те си позволиха да използват две определения към тази зала: грухтене - определение за комуникация между определени животински вид. И второ - колега си позволи да ви съветва да ни озаптявате. Озаптяват се също биологични видове от по-нисък разряд. За тези две обиди искам да наложите наказание на тези колеги, настоя депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

За съжаление сте прав, отговори му зам.-шефът на НС Емил Христов.