Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ
АЛЕКСАНДЪР СИМОВ

Не мога да си представя д-р Менгеле да предложи конституция на следвоенна Германия, казва секретарят на групата на БСП в парламента.

Все повече виждаме как дневният ред на ГЕРБ се отделя и заживява собствен живот в някакъв имагинерен, фентъзи свят.  А от другата страна са хората, които 57 дни неотклонно са на протеста да искат оставката на Борисов

- Г-н Симов, какъв е вашият прочит на това, което се случи в нощта на 2 септември на протеста, в нощта на насилие?

- Няма нормален човек, който да подкрепи каквато и да е проява на насилие по време на протест. Затова сваляме тази тема от анализа.

Но не мога да приема да приписваме действията на 60 лумпена на целия протест. Бях на протеста докъм 22 часа и преди да станат ексцесиите, това беше многолюден, 100-хиляден митинг, на който се бяха събрали хора без всякаква физическа агресия, обединени от едно - да искат оставката на кабинета. Днес патриоти и гербери говорят как било нощ на позора. Не, това беше и нощ на величие. Много хора от България се освободиха от страха, събраха се в столицата и казаха: Оставка! Затова не приемам това, което стана, да се приписва на всички протестиращи.

- Имаше провокатори на протеста, така ли?

- Имаше провокатори. Това е мое мнение, не мога да го докажа. Вътрешният министър дойде в парламента, но ние нямахме възможност да го питаме за важните неща - установени ли са провокатори, какви бяха тези полицаи без опознавателни знаци или с емблеми “Един изстрел - аз решавам”, “Едно убийство - без угризения” и т. н. Самият факт, че ГЕРБ го извикаха по процедура, която не позволяваше въпроси, е съмнителен.

- Кой ги е изпратил тези провокатори според вас? Какво показва анализът на БСП? От кого са пратени - от Васил Божков или партии като “Възраждане”?

- Казвам личното си мнение, защото в БСП не сме анализирали тези процеси още. Какво могат да спечелят Божков или Костадинов от ескалацията на този протест и от опита за неговата дискредитация? Нямам никаква представа какво може да си мисли един олигарх в изгнание или политически лидер, когото не познавам.

На кого му е изгодно? Кой получи основанието да разчисти палатките? Ами ГЕРБ! Това са хора, които помогнаха на ГЕРБ. Нямам доказателства, но разсъждавам логично.

За мен обаче е абсурдно друго - казват, че в палатките са открили бомбички, коктейли “Молотов”, запалителни вещества. Но тези палатки от много седмици са пред МС. Полицията е допуснала пред МС сумати и време да се складират бомбички ли? Или в сряда по някакъв начин са ги внесли в палатките? Има много въпроси.

Едно стана ясно със сигурност -

властта на ГЕРБ

в момента

се крепи върху

полицейските

щитове

И това е несправеливо и към самите полицаи - не можеш да ги превърнеш в пушечно месо в името на това ГЕРБ да си продължат мандатчето с още малко време.

- В четвъртък от ГЕРБ обявиха, че спират да говорят за оставка, защото, ако подадат такава, това ще означава, че всяко следващо правителство ще може да бъде сменено от криминалния свят.

- Ето, виждате ли?! И после ме питате кой е пратил провокаторите?!

От друга страна обаче, това е позицията на щрауса, който се опитва да си зарови главата. Проблемът е, че пясък отдолу няма, а има бетон. ГЕРБ живеят в някаква самозатворена кофти реалност - стоят си в пленарната зала и си мислят, че темите, които са важни за тях, вълнуват обществото. Това изобщо не е така и все повече виждаме как дневният ред на ГЕРБ се отделя и заживява собствен живот в някакъв имагинерен, фентъзи свят. А от другата страна са хората, които 57 дни неотклонно са на протеста да искат оставката на Борисов.

- Какъв е сценарият оттук нататък според вас? Управляващите май продължават по техния - промени в Изборния кодекс, събрани подписи за старт на процедурата за нова конституция...

- Всичко това показва само едно - че тези парламентарни маньовърчета, както имаше един филм “Маневри на петия етаж”, всъщност са опит за извоюване на време. Опит схемичката да бъде продължена. Бойко Борисов, когато предложи с ръмжене промените в конституцията, каза, че няма никакво намерение да топа топката. Само че днес става все по-ясно, че те точно това правят - топат топката, с надеждата секирата да им се размине, да оцелеят, да си докарат за първи път в историята на партията успешен мандат докрай. Но не смятам, че имат възможността да го направят, защото за всеки ден оставане на власт те ще плащат все по-тежка политическа цена. Бога ми, аз съм от БСП и

най-добре знам

как се отрази

това оставане на

инат на БСП на

власт в периода

2013-2014 г.

Парадоксалното е, че историята се повтаря като фарс - Борисов ще завърши политическата си кариера като този, когото беше обявил за Брат на Сатаната - Пламен Орешарски. Убеден съм, че оставка ще има. Въпросът е, че Борисов прави подаването на тази оставка все по-болезнено и тежко за него.

- Кога ще е тази оставка - ще имаме ли избори още по Коледа?

- Не бих се ангажирал с прогноза, но това мнозинство няма политическите ресурси да добута до редовните избори. Хората искат оставка, служебно правителство, което да гарантира честността на вота, и оттам-нататък каквото каже техният свещен глас. Затова заплитането във всякакви схемички и паяжини, в което се опитват да ни хвърлят ГЕРБ - това е абсурден разговор, който не искам да водя. Не мога да си представя например д-р Менгеле да предложи конституция на следвоенна Германия. А те това се опитват да кажат, че е нормално - тези, които вкараха държавата в улица без изход, сега се опитват да ни кажат, че те ще са началото на рестарта. Нямат никакво право да предлагат каквото и да е и това е гласът на хората.

- Кажете обаче - при предсрочни избори няма ли ситуацията в парламента да е като сегашната? Реално готовност за избори сега имат може би само ГЕРБ и ДПС, дори БСП не е готова.

- Това е фалшива тема. Защото, ако кажем днес, че вървим към избори, те няма да са утре и ще има време и за подготовка, за програми, за влизане в кондиция. Поставен по този начин разговорът, това е една от другите опорки на ГЕРБ, с които се опитват да създадат у хората усещането, че изборите са нещо едва ли не суперфанатично, което тотално ще разруши съществуващия ред. Новият парламент ще има друга легитимност, тъй като този парламент и това мнозинство вече нямат никаква политическа легитимност. И затова те не могат да водят какъвто и да е разговор как ще изглежда България в бъдещето.

Ако ГЕРБ са толкова сигурни, че са най-готови за избори, нека ги свикат. Към момента обаче съм убеден, че социологическите цифри показват катастрофа за тях. Тя ще става все по-голяма с всеки ден, с който те отлагат своята оставка. И го казвам като човек, който го е виждал приложено към друга партия. ГЕРБ обаче си мислят, че светът започва от тях, и заради това ще свършат лошо.

БСП не се плаши от предсрочни избори - ние ги искаме, защото смятаме, че те ще бъдат началото на разрешаването на политическата криза у нас. БСП е стара партия, знае как да се подготвя за избори.

Роден е през 1977 г. в Стара Загора

Завършил е журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет

Работил е като журналист във в. “Дума” и в други вестници. Активен блогър, тясно свързан с лявото крило в БСП

На европейските избори през 2014 г. бе кандидат

Депутат първи мандат от Кърджали

Секретар на парламентарната група на БСП

Член на Националния съвет

*Интервю на Лиляна Клисурова