Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството и президентът Румен Радев да подадат незабавно оставки, а след това да се състави експертен кабинет, настоя днес в декларация от името на парламентарната група лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чуства нито като победител, нито като жертва, защото ще се получи контрареваншизъм. Ние от ДПС предлагаме оставка на правителството час по скоро, оставка и на президента Румен Радев - ако иска да се изявява като политик, има време да направи своя партия и да се яви на следващите избори, настоя Карадайъ. И предложи още: експертен антикризисен кабинет, който да изготви спешни мерки и да организира честни и свободни избори. В този кабинет министри да бъдат тези, които са наясно със средствата за настоящия и следващия оперативен период, каза още той. Освен това Карадайъ предложи и премиер на това правителство да се излъчи от най-голямата политическа партия, а вицепремиер да бъде някой от втората политическа сила в страната.

Днес сме свидетели на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България. ДПС остава отговорна пред всички български граждани и България, каза Карадайъ. Подчерта, че ДПС е за спешни решения в името на мира и стабилността.

Войната между институциите доведе до критичната точка на хаоса. Днешната криза е несравнима с никоя друга от началото на демокрацията. Ние веднага след изборите предупредихме ГЕРБ да съставят еднопартиен кабинет с ясна програма на управление и подкрепа, без да участваме във властта да подкрепяме тази програма. Изборът на ГЕРБ бе националистичнопопулистически кабинет. От друга страна преди четири години избрахме Румен Радев за президент като контрапункт, но той избра модела на противопоставянето, реваншисткият модел на ГЕРБ. Той атакува Борисов и правителството, парламента, прави опити за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират властите. Така ерозира и институцията президент. По конституция президентът трябва да е обединител на нацията, но вместо това с действията си той ерозира всички органи и институции, ерозира държавата и държавността, заяви лидерът на ДПС.

Днес имаме протести на хора от различни възрасти, с различни искания, но най-вече свободни и активни граждани. Задачата никак не е лесна - от едната страна на барикадата се иска оставка и служебен кабинет без да има ясна идея какво става след това, а от другата страна се твърди, че ще се изпълни мандата. Четири години ДПС призовава основните политически сили да седнат заедно на масата и да дефинират приоритетите на държавата, но това не се случи, продължи той. Обясни, че още от 2016 г. ДПС е поставило свои приоритети - чист въздух, вода, храна, енергия, високи технологии, включване на гражданите във вземането на решенията и контрола на тяхното изпълнение. А през 2020 г. ЕК и ЕС приели Зеления пакт и дефинирали същите приоритети като такива на целия съюз.

При тази криза здравна, социална, икономическа и политическа според ДПС на държавата са и нужни - ясен и точен бюджет, който да покаже проспекта за изход от създалата се ситуация, при вече приетите решение на ЕС за субсидиране на държавите заради коронавируса, България да приеме програма за ефективното им усвояване, както и ясна програма за ефективно усовяване на средствата от Зеления пакт и дигиталната трансформация, каза още той.