Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

Няма да подпишем проекта за конституция утре, ако не видим нашите предложения в него. Това каза пред журналисти лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов след тържеството по повод откриване на новата учебна година във военната академия в София.

Надявам се като завършат новия парламентарен сезон преди Коледа, да гласуват допълнително средства за Министерство на отбраната за 2% от БВП и да не спираме проекта за модернизация. Това пожелавам на депутатите за новия парламентарен сезон, а позицията ми за конституцията е ясна - ние сме я обявили отдавна, каза той. И припомни, че ВМРО иска задължително да се запише, че хората без образование не могат да гласуват, да се въведе наборната военна служба и др.

Нашите предложения са фундаментални. Ако се променя конституцията, трябва да се променя глобално и бихме подкрепили един проект, в който са заложени и нашите предложения, продължи той. Каракачанов обясни, че още нямат отговор от ГЕРБ дали подкрепят предложенията им.

Доколкото чувам от изказванията на моите колеги, нещо не са много склонни да приемат, но аз не разбирам аргументите - ама този нямало да бъде много щастлив, ама онзи нямало да бъде много щастлив. Ами те хората не са много щастливи, когато им се наложи да си плащат данъците, да спазват правилата за движение по пътищата. Така че държавата дава, но гражданите трябва да се отзовават на основното си задължение - да защитават страната си, когато се наложи, каза той. Коментира още, че компромиси не можело да се правят четири години едностранно, искал да се чуят аргументите “против” предложенията на ВМРО.

Винаги съм бил за президентска република или по-засилени президентски правомощия, абстрахирайки се кой е президент днес и кой може да бъде утре. Апропо за първи път го предложих този вариант 1999 г. Тогава ме обвиняваха, че заради президента Петър Стоянов, повторих го когато и Първанов беше президент и дори при Плевнелиев, който знаете, че критикувах достатъчно остро, когато променяше конституцията. Така че тук не става въпрос за неща, които сме си измислили в последния момент, а такива, които лансираме от години, настоя той.

Единственият компромис, който можем да направим е да се направи референдум и да се види какво предпочитат хората, каза още Каракачанов.