Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скок на починалите отчитат в Смолян

Заразата отново леко тръгна нагоре

За 5 дни COVID-19 отне живота на още един лекар, обявиха от болницата в Силистра. Джипито д-р Марин Маринов е бил приет в много тежко състояние на 25 август директно в реанимацията. Ден преди да почине, имаше леко подобрение и се надявахме, че нещата ще се оправят, но за съжаление, не стана така, разказа шефката на болницата д-р Даниела Костадинова.

61-годишният д-р Маринов е имал една от най-големите пациентски листи в региона с 4734 души. Според негови колеги той до последно работел въпреки неразположението, предизвикано от коронавируса. Лекувал се е сам. В последните дни обаче, преди да влезе в болница, вече бил отпаднал и отчаян от болестта.

Като колега мога да кажа, че беше скромен и всеотдаен, сподели д-р Светлана Павлова. “Беше лекар от старото поколение. Пациентите много го обичаха”, разказа още тя.

Скок на починалите от коронавирус през август отчете пък районната здравна инспекция в Смолян. През месеца болестта е убила 4 жени и 9 мъже,

над половината

от общо 25-те

жертви в

областта

Общо 154 са положителните на коронавирус за месеца от направени 689 PCR теста. 77% от заразените са на възраст над 50 години, като броят им е доста по-висок от средния за страната. Починалите са на възраст от 65 до над 90 години.

Повечето смъртни случаи са заради застаряващото население. Възрастните обаче се

заразяват от

младите, които

лятото се

прибират от

чужбина в

страната да

видят роднините

В региона има и много туристи. Многото случаи като цяло пък се отдават на високата откриваемост, тъй като хората търсят лекар още при първи симптоми, коментира директорът на РЗИ - Смолян, д-р Мими Кубатева. Заразените през месеца са на възраст от 1 до 93 години. На прага на запълване на леглата за лечение от заразата е болницата в Мадан, каза д-р Кубатева. Общинските болници, които лекуват по-леките случаи на пациенти със заразата, работят по пътека за бронхопневмония, която е наполовина по-евтина от тази за коронавирус. В същото време работата им по другите клинични пътеки намалява, сочат данните на РЗОК.

Само 26 бяха новооткритите случаи на коронавирус, съобщени в понеделник от националната информационна система. Делът на положителните тестове бе 1,7%. Последната седмица обаче се отбелязва увеличение на заразените след спада от предните две. В периода 24-30 август има потвърдени 937 случая на заразата спрямо 894 седмица по-рано. Починалите за седмицата са 60 души, а

общо за август

за страната

COVID-19 е

убил 220

Въпреки това според члена на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев епидемията затихва. Високата смъртност от болестта той отдаде на застаряващото население и принципно високата смъртност в страната.

Мъж с COVID-19 е бил опериран от нелекуван стар перитонин в Монтана. Пациентът се чувствал зле, но се лекувал от личния лекар по телефона.