Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николина Ангелкова
Николина Ангелкова

От Христо Николов

l Трябва да финализираме ясна позиция какви

мерки да се вземат за националните ни курорти

при новата реалност на живот с COVID

l Надявам се новият министър Марияна

Николова да надгради постигнатото

 

- Здравейте, госпожо Ангелкова. От министрите, които бяха сменени, вие единствена се връщате в парламента като депутат. Защо взехте това решение?

- Оставам в парламента, защото съм убедена, че работата, която сме започнали в областта на туризма, трябва да продължи в сегашния тежък момент. Ставам член на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Туризмът за мен е кауза и е изключително важно да продължа да работя в тази посока, защото това, което постигнахме още от създаването на Министерството на туризма насам, е важно да бъде надградено.

- Вие сте министър на туризма още от създаването на ведомството само с едно прекъсване заради служебните правителства. Има ли нещо, за което съжалявате, че не сте направили, или не сте направили както трябва?

- Първо искам да благодаря на целия екип на министерството за важните и трудни решения, които вземахме.

През януари целта ни беше да продължим повишаването на приходите от туризъм и да минем 10 млн. туристи. Никой не очакваше пандемията, която предизвика драстични промени в световен мащаб, туризмът бе буквално спрян, възстановяването му и връщането на доверието на хората към пътуванията изисква нови подходи за сектора.

Много е важно всичко онова, което започнахме като мерки за спасяване на туристическия сезон, сега да бъде надградено и затова

се надявам

новият министър

Марияна

Николова да

продължи да

работи в тази

посока

По отношение на мярката за 35 евро на седалка, за която се борихме от дълги години с бранша и с международните ми партньори, сега благодарение на гъвкавата политика на Европейската комисия за държавните помощи тази мярка бе одобрена. Тя важи не само за това лято, но и за следващите 2 години за всички сезони. Това е изключително важно за планирането в сектора, тъй като се стимулира организираният туризъм. Възстановяването ще продължи и догодина и ще трае доста време.

Мярката за ваучерите за почивка на хората, които се бориха с пандемията на първа линия, също се надявам да се надгради, за да се насърчи вътрешният туризъм.

Разбира се, много са важни и мерките в социално-икономическата област, които засягат туризма. Това, което отчитам като успех в дългосрочен план, е, че със следващия програмен период част от договорените 29 млрд. евро по оперативните програми и от фонда за възстановяване биха могли да се насочат директно към туризма, ако бъдат защитени с детайлна програма с конкретни цели и мерки.

След тази пандемия туризмът няма да е същият. Изискват се много усилия за възстановяването му.

- Че туризмът няма да е същият, е ясно. Но мнозина казват, че в отрасъла се очакват голямо количество фалити. Има ли нещо, което може и трябва да се направи, за да се минимизират?

- Още от самото начало на пандемията, която буквално затвори сектора, сме коментирали, че са възможни фалити.

Надявам се мерките, които се предприемат, да попречат да се стигне до там, но при всички положения това, което виждаме по отношение на броя туристи в националните курорти, е много тревожно.

Прави се всичко

възможно да се

улеснят

пътуванията, разбира се, при спазване на всички здравни изисквания. Аз като народен представител ще продължа да полагам всички усилия и за това, което е необходимо и като законодателни инициативи, и като съдействие. За мен винаги принципите са били диалог и съвместни усилия. Министър е временна позиция, важни са отрасълът и хората, които работят в него. Важни са устойчивостта и стабилността в страната.

- Сигурно е рано, но имате ли вече някакви конкретни инициативи? Комуникирате ли с новия министър?

- Подкрепям всички ефективни усилия да се подпомогне отрасълът, а и цялата икономика. Винаги съм работила отговорно и ще продължа да полагам усилия , за да бъдем полезни на хората в тази нелека ситуация.

- Казвате, че туризмът няма да е същият. Но какви ще са най-важните глобални промени? Ето, сега всички отбелязват, че нашите големи курорти са правени сякаш специално за големи групи от чужди туристи, които идват с чартърни полети, а те драстично намаляха. Какво е тяхното бъдеще?

- В новата нормалност след COVID-19 е важно да се продължи антикризисната стратегия за устойчиво управление на туризма и новите приоритети в нея. Вече обсъдихме, но трябва да се финализира позиция какви точно мерки трябва да се вземат и по отношение на националните курорти. Аз с удоволствие бих съдействала за съвместна работа в диалог с бранша. Само така можем да намерим верните решения в тази сложна обстановка.

Много е важно да се върне доверието на хората към пътуванията не само в България, а и въобще. Но това може да стане само когато са предприети всички мерки за безопасност.

- Споделяте ли мнението, че точно сега е моментът България да скъса с имиджа на евтина дестинация? Така и така няма чужди туристи или са много малко.

- В последните години представата за България вече не е само като за място за евтина ваканция, а е дестинация, която предлага качество на разумна цена. Неведнъж съм заявявала, че България има възможност и предлага продукт за висок клас туристи. Сигурна съм в това! Има голям потенциал това да се развива непрекъснато. Но в тази изключително тежка ситуация на първо място трябва да запазим позициите си. И да се надгражда.

Например

това, което

постигнахме с

немските

здравни каси,

беше огромен

успех

- да покриват част от разходите за ползваните в България балнеолечебни процедури. Тук също има голям потенциал, който може да подпомогне усилията ни за утвърждаването на страната ни като четирисезонна дестинация. Голяма част от усилията ни бяха насочени и към такива видове туризъм, които са нишови, но с голям потенциал - културно-историческия, винения, гурме туризма и т.н. Надявам се новият министър да продължи да работи в тази посока.

- Как ще се възстановят интересът и доверието на хората към пътуванията независимо къде?

- Това е свързано със спазването на всички изисквания към противоепидемичните мерки. Никоя държава не се е сблъсквала с такава пандемия. И Световната организация по туризма, и други организации са насочили вниманието си натам. Аз вярвам, че България е именно такава дестинация, където се спазват всички мерки и сме достатъчно отговорни.

Много е важно и възстановяването на авиацията, без нея няма как да се развива какъвто и да е туризъм. Те са неразривно свързани и аз дълбоко вярвам, че тази помощ от 35 евро ще помогне. А и целогодишно да засили интереса към страната ни. Още когато създадохме и оглавих министерството през 2014 г., насочихме усилия към утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация и съм сигурна, че тези усилия ще бъдат продължени.

CV

l Родена на 30 ноември 1979 г.

l Завършила с отличие УНСС

l От 2002 до 2006 г. е юридически съветник в парламентарната комисия по регионална политика

l В периода 2010-2011 г. оглавява звено в МРРБ

l През 2011 г. е в УС на пътната агенция, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие

l Транспортен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки

l Депутат в 44-ото народно събрание

l Избрана за министър на туризма на 4 май 2017 г.

l Носител е на Орден на звездата на Италия