Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на парламентарната група д-р Даниела Дариткова СНИМКА: Велислав Николов
Председателят на парламентарната група д-р Даниела Дариткова СНИМКА: Велислав Николов

“Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във "Фейсбук" подозрително съвпадат.” Това каза в деклрация от името на ГЕРБ председателят на парламентарната група Даниела Дариткова.

“Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук и подбуди за метежи срещу законно избраното правителство на България, той призова за разпускане на Народното събрание. Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във "Фейсбук" подозрително съвпадат. Вместо да зове за спазването на законите президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече, член на стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент", каза Дариткова. Според нея още в встъпителната си реч президентът е показал неуважение към Народното събрание. Отсъствал и от разговорите за извънредното положение.

“Няма нито една тема от обществен интерес, в която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии, синдикалните и работодателските организации. В условията на пандемия със социални и икономически последици, каквито светът и държавата ни не познават последните десетилетия вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призова към омраза и бунтове", категорична бе тя.

“Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и желание за въвеждане на президентска република. Под прикритието, че чува гласа на народа всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските. Явно вдъхновен от модела на различни диктатори", каза още д-р Дариткова. И призова всички партии в и извън парламента да кажат подкрепят ли президента.

Докато Дариткова четеше декларацията на групата обаче от БСП започнаха да крещят “Оставка!”, което наложи шефката на парламента Цвета Караянчева и квесторите да им направят забележка. Накрая социалистите дори станаха прави и започнаха да тропат по депутатските си банки, отново скандирайки “Оставка!”. В отговор обаче управляващите започнаха бурно да ръкопляскат в подкрепа на правителството.