Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия
Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия

Орбан победи Рюте на тепиха в Брюксел на срещата на върха на ЕС. Разпределяха се изумителни суми.

Холандецът бе въоръжен с решение на парламента за вето, ако изискването за върховество на правото не е условие за разпределяне на евросредствата. Орбан също бе въоръжен с парламентарно решение за вето срещу бухалката “върховенство на правото”, прилагана срещу неговата страна. Рюте е опитен играч, управлява от 2010 г., Орбан още по-опитен управлява в същия период, но с две трети мнозинство както  и управляваше 1998-2002 г., вкарвайки Унгария в НАТО.

Рюте е с тежки вътрешни проблеми в Холандия - управлява с малцинство, а предстоят избори. Орбан управлява с квалифицирано конституционно мнозинство и няма вътрешни проблеми, а изборите са 2022 г. Рюте е заклет ерген, а Орбан е заклет фен на семейството, в което има 5 деца. Орбан победи Рюте с изключителната си

воля за вето

до дупка,

защото е борец за демокрация по времето на комунизма, а Рюте е наследник на демокрацията.

Орбан има невероятния кураж да изгони съветските танкове на 16 юни 1989 г., както днешно време да изгони Сорос от Унгария. Рюте с такива подвизи не може да се похвали. Орбан намери страхотен съюзник в лицето на Полша, където партията на Качински “Право и справедливост” управлява с 50 плюс 1, а преди седмица Анджей Дуда взе нов 5-годишен президентски мандат. Рюте ядоса всички от Макрон до нашия Бойко Борисов, който го нарече полицай на Европа.

В крайна сметка върховенството на закона, като бухалка и условие за даване на европари отпадна. За Рюте остана утехата, че ще се обсъжда механизъм за върховенството на закона, когато му дойде времето. Къде е Меркел в цялата игра? Г-жа Меркел даде косвен гръб на Орбан, поемайки ангажимент, че до края на германското председателство декември тази година въпросът за замразяването на членството на Унгария в ЕС по чл. 7 от Лисабонския договор ще бъде решен след злополучното решение на миналия Европарламент с голямо лоби от Сорос. По този начин унгарецът ще постигне още една победа, тъй като чешкият премиер Бабиш и полският Моравецки вече заявиха, че ще наложат вето. Такова със сигурност ще има и от Словения в лицето на премиера Янша и се надявам от Бойко Борисов, който на времето заяви, че

ще гласува

срещу такава

лудост

Впрочем Орбан, преди да тръгне за Брюксел, по националното радио и тв попита риторично що е това общо понятие “върховенство на правото” и кой решава кога има такова. Иронично попита и Германия защо съдиите от Конституционния съд на тази страна са партийни членове. Закачливо попита Финландия защо все още няма Конституционен съд. Припомни и една случка от студентските си години, когато като основател на ФИДЕС 1989 г. е арестуван от милицията. На въпроса “Другари милиционери, защо ме арестувахте?”, те казват: “Заради всичко. За цялостната ти дейност.”

Всъщност върховенството на правото е измислено като бухалка от Сорос през 2015 г. по време на мигрантската криза. Чрез своя любимец, фанатика неолиберал Тимерманс и безпомощния Юнкер той се опитваше да удря с бухалката консервативните правителства в Унгария и Полша, защото те не желаеха и не допуснаха мигранти, не желаеха и не допуснаха квоти, не желаеха и не пуснаха гей бракове и джендър идеология. И Полша и Унгария станаха етнически хомогенни държави, издигнали в култ традиционното семейството и християнството.

Да видим какво е върховенството на правото във Франция. Преди дни убиха шофьор на автобус християнин за това, че казал на мигрантите да си сложат маски както е по закон. Запалиха катедралата в Нант, след като палнаха “Нотър Дам”. Убиха няколко полицаи в гръб с мигрантски ножове от керамика край р. Сена. Това в Унгария не може да се случи.

Да видим какво стана във Виена. Истинска гражданска война между турци и кюрди, и то в центъра на този велик град. Премиерът Курц моли турския посланик да се намеси, вместо да хвърли, както си му е редът, полицията и армията. Това в Унгария не може да се случи.

Да видим Холандия на Рюте. В град Утрехт съдът освобождава ислямски терорист с досие от 100 м. Същият мръсник с автомат в центъра на града посред бял ден и пред очите на малолетни деца разстреля маса народ в трамвая. Това в Унгария не може да се случи.

Да видим Германия. На връх Коледа преди години ислямистът с камион премаза маса християни. В новогодишната нощ на Кьолн хиляди християнки бяха малтретирани от поканените от Меркел Мигранти, а в градчето Кандел животното Абдула уби малолетната Мия на 15 г. с нож пред аптеката на градчето за това, че не му е бутнала, като пожелал да правят секс. Германският съд го осъди само на 8 г. Ревнив бил животното. Това в Унгария не може да се случи.

Прав е Орбан като казва: “Когато 1989 г. в Унгария бутнахме първата тухла от Берлинската стена и отворихме границата с Австрия, мислехме, че Запада е нашето спасение. Сега 30 г. по-късно мисля, че Централна Европа е спасението на континента.”

Искам да направя една прогноза. Вишеградската четворка, макар и неформален съюз, набра огромна сила. Със своите 65 млн. души и развита икономика тя е

фактор, без

който в Европа

вече не могат

да се вземат решения. Неотдавна Меркел на среща с вишеградците похвали, че стокообменът им с Германия е 2 пътри по-голям от стокообмена на Германия с Франция. Дори “Дойче веле” призна, че ако висшеградците са една федерация като държава, ще са в топ 5 по икономическо развитие в Европа. Вишеградците готвят неферомален центрано-европейски християнски блок.

Словения е вече в този блок, видимо от поведението на премиера Янша на срещата в Брюксел. Полша вече привлича Латвия. Чака се големият брат, след изборите в Италия, без всякакво съмнение ще дойде триото Салвини, Мелони, Таяни. Салвини и Джорджия Мелони са всеки ден на телефона с Виктор Орбан. И една изненада, към този централноевропейски християнски блок с единия крак вече е и Сърбия. Не случайно на пресконференцията преди 2 дни между Орбан и Моравецки унгарецът заяви, че Сърбия трябва да бъде интегрирана в ЕС и това е по-важно за съюза отколкото за самата Сърбия.

Интеграцията реално ще започне 2025 г., когато след като си изядеш плескавицата в Белград, ще можеш с влака стрела само след 2 часа да си изядеш сладкиша в чаровната Будапеща. Това е китайската инвестиция от 2,5 млрд. евро. Междувременно ще има мини стрела между градовете Сегед и Суботица.

На съвместната пресконференция в Брюксел онзи ден сутринта се появиха заедно Орбан и Мураветски. Унгарският премиер извади нещо интересно от кухнята от заседанието на върха. Той деликатно каза: “Някои колеги се опитаха да ни образоват на темата “Върховенство на правото”, но Полша и Унгария са горди нации. Полша е дала на света “Солидарност”, а ние въстанието 1956 г. Така че не подлежим на опитомяване.”