Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Николай Литов
СНИМКИ: Николай Литов

Петият пореден вот на недоверие срещу правителството "Борисов 3" пропадна след днешното гласуване. 102 депутати го подкрепиха, 124 бяха против, а 11 се въздържаха. От ДПС всички депутати подкрепиха левицата във вота на недоверие, който бе заради „провал в политиката за противодействие на корупцията“, посочиха в мотивите си от БСП.

Още от самото начало на извънреднотпо заседание депутатите гласуваха с 231 "за" и един се въздържал се да се излъчва наживо по БНТ1 гласуването в НС.

Филип Попов от БСП пък поиска премиерът Борисов днес да присъства в пленарната зала, но шефката на парламента Цвета Караянчева обясни, че премиерът още пътува към България. "Връща се от Брюксел след като договори 29 млн. евро за България", каза тя и последваха аплодисменти в залата.

От БСП веднага се изнесоха от залата след провалилия се вот, а пръв от трибуната се изказа депутатът Маноил Манев: "Отрицателният вот е процедура, която не разбирах. Днес аз депутатът от ГЕРБ Маноил Манев гласувах срещу вашия вот заради 3 причини - лъжа, глупост и омраза. Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на българия. Правите го заради вашата неосъществена лидерка."

"Уволнената от собствения си премиер заради корупция по цял ден крещи "Долу на подкупените", обърна се пък Спас Гърневски към лидерката на левицата Корнелия Нинова.

"На протестите ясно се видя, че хората са мъдри и единствената партия от освобождението до сега и не е изцапана с корупция е партия "Воля". На протестите нито един не си позволи да издигне лозуг срещу нас. Сигурен съм, че утре ще излязат тролчета, но ще е късно", каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Той обвини БСП, че се опитва да влезе във властта през "задния вход" чрез служебно правителство. "В няколко кметства успяхте да победите в София и нищо хубаво не се е случило там", изтъкна като една от причините Марешки партията му да не подкрепи вота на недоверие. 

Валери Жаблянов от БСП поиска Спас Гърневски да получи наказание, заради острия си език от трибуната. "Това не са случайно изпуснати думи, заради емоцията на нашите спорове", обърна се Жаблянов към шефката на НС Цвета Караянчева. "Ако наистина искате да разберете мотивите на вота, то направете дълбок политически и социален анализ, защото след няколко месеца ще дойдат избори", добави той.