Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шест месеца след жестокото убийство на 18-годишната Андреа Руменова от врачанското с. Галиче прокуратурата вече внесе обвинителния акт срещу нейният убиец, 17-годишният Аксел Олеков. Очаква се делото за извършеното умишлено убийство да стартира във врачанския окръжен съд през август.

Андреа бе открита убита сутринта на 11 януари т. г. в ромската махала на селото гола, пребита и с прерязано гърло в къщата, в която живее. При огледа бе установено, че преди да бъде убита Андреа е била изнасилена. Разследването бързо установи, че момичето било нападнато от живеещият в същата махала Аксел Олеков.

Непълнолетният убиец е известен в Галиче с агресивните си изцепки, задържан е и съден за нападение над полицай и опит за убийство на местен клошар с психични проблеми. Заради годините му, Аксел се отървава с пробация.

След часове разпити 17-годишният Аксел признал пред разследващите, че той е изнасилил и убил Андреа. Непълнолетният ром завел криминалистите в махалата и показал къде е скрил ножа, с който убил момичето. Пред разследващите той разказал, че влязъл в къщата на Андреа през прозорец на мазето и после почукал на затворената врата на антрето.

Чул, че ученичката, стресната от неканения гост след полунощ, се опитвала да се свърже с някого по телефона си. Малко след това Андреа отворила вратата, след като разбрала, че това е живеещият през няколко къщи Аксел.

Въпреки доста обърканите си показания Аксел признал, че искал да накара Андреа да правят секс, но тя но тя се дърпала. Тогава той се нахвърлил върху нея, пребил я и я изнасилил. А за да не го издаде, той извадил ножа, с който не се разделял никога, и заклал момичето.

По това време бащата на убитата Андреа Асен Руменов е на гурбет в Англия. Развел се с майката но момичето и брат й отдавна и дълго време се грижел сам за децата. Андреа имала желание като завърши средното си образование да продължи следва. Затова бащата търси по-добре платена работа и през 2016 г. заминава за Острова, оставяйки децата си на грижите на роднини. Седмици след погребението на Андреа, Асен Руменов отново се връща на работа в градчето Богнор Реджис в Южна Англия.

„Това, което стана е най - лошото и най-жестокото, което може да се случи на един човек, споделя Асен Руменов. - Аз получих доживотна присъда без право на замяна. Цял живот болката ще бъде мой спътник до края на живота ми! Синът ми остана без сестричката си, която толкова много обичаше и която често държеше за ръка, за да я утешава, когато й е трудно без майка. Той сега търси утеха в лекарствата. Неговият живот никога вече няма да е същият и той е наказан за цял живот. Приятелят на Андреа сега завършва образованието си, мечтаеше за второ висше, а сега желае да умре, за да отиде при своята любима. Неговият живот в провален и съсипан той вече няма желание за нищо! Първия братовчед на Анди не може да си прости, че не и е помогнал в оня злокобна нощ. Той вече намира утеха в алкохола. Сестра ми води борба да спре антидепресантите, но не може, боли я от това, което се случи! След толкова провалени животи, убиецът ще получи шанс и няма да бъде наказан повече от 12 години - шанс, които на никой от нас не се даде. В днешна правова България това се случва!”
А дни след жестокото убийство в Галиче протестиращи срещу него и юристи отново повдигнаха въпроса защо непълнолетни рецидивисти като Аксел Олеков и много други трябва да бъдат съдени по чл. 63 от НК, предвиждащ за тях намаляване на присъдите, давани за подобни престъпления за пълнолетните.

Асен Руменов бе приет на разговор с премиера Борисов, министъра на правосъдието и главния прокурор. На срещата и тримата признават, че променения през 90-те години член от Наказателния кодекс е изживял времето си и се нуждае от промяна, особено за извършени от непълнолетни тежки престъпления.

Малко след това в парламента бе внесен и проект за промяна на този член и предстоеше да бъде гледан в комисиите. Заради кризата с коронавируса и нередовно работещото народно събрание обаче предложението вероятно още стои някъде по чекмеджетата и не се знае дали изобщо скоро ще бъде обсъждано.

„Аз не съм и мислил, че парламента бързо ще приеме предложението за промяна или пък, че ако тя стане бързо, това ще засегне случая с дъщеря ми и убиеца Аксел, казва Асен Руменов. - Но ми се иска това да стане все пак, за да могат други пострадали да получават заслужаващото възмездие. Напълно подкрепям становището на адвоката Димитър Марковски и други юристи , които смятат, че разпоредбата в наказателния кодекс е остаряла отдавна и трябва да се промени. Според Марковски сега младите съзряват по-бързо и вече и 16-годишните могат да носят пълна отговорност за стореното.”

Асен настоява, че убиецът на Андреа трябва да бъде съден като възрастен и да получи максимална присъда. Бащата напомня за действията на Аксел Олеков веднага след убийството.

Минути след като заклал Андреа убиецът преровил къщата, намерил портмоне с около 250 лв. в него и го взел. Съвсем спокойно след това Аксел тръгнал към дома си, а по пътя изхвърлил ножа, после в кладенец на двора на тяхната къща хвърлил и празното портмоне. Всичко това станало между 1.30 ч. и 2 ч. през нощта в събота, според разследването.

Според показанията на Аксел, малко след като той се прибрал в дома си, при него дошъл братовчед му Десислав Олеков, който останал да преспи там. Според показанията на Десислав пък, той не видял никакви кървави следи по дрехите на Аксел, нито пък той му казал какво се е случило.

На сутринта Аксел отишъл в магазин в центъра на селото и със задигнатите от Андреа пари си купил маратонки, ръкавици и тонколона. От там пък отишъл до Бяла Слатина и там си купил таблет. Прибрал се после в къщата на баба си в ромската махала в Галиче, където следобед на същия ден бил намерен от органите на МВР.

„Може ли такъв човек да бъде съден след това със смекчаващи вината обстоятелства, пита бащата. - И преди да посегне да Анди това момче е показало абсолютно престъпни наклонности. И мислите ли, че след като десетина години след осъждането си излезе от затвора, че ще се впише в обществото? Според мен той ще си остане асоциален тип и дори може да се превърне в още по-жесток престъпник след престоя си зад решетките.”

Асен Руменов. Снимка на автора.
Асен Руменов. Снимка на автора.
Убитата по жесток начин Андреа.