Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рисковете и плюсовете на бърза оставка и бързи избори, на ново правителство с Борисов и на експертен кабинет

Отново живеем във времето на сценариите и на сценаристите. Основното неудобство е, че повечето се опитват да изчерпят всички варианти, без да казват каква е вероятността на съответния сценарии да се случи.

По-долу са предложени 3 основни сценария, развитието им във времето и вероятността да се случат. Коментираните през последните дни 4 или 5 сценария всъщност са варианти на тези 3 основни сценарии.

Сценарий 1 - Бърза оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Този сценарий след обявяването на оставките на тримата ключови министри от кабинета на Борисов изглеждаше към 90%. След коалиционния съвет в четвъртък изглежда 50%. Този сценарий има предимства и недостатъци.

Най-големият

риск за Борисов

е, че служебното правителство на президента Радев ще бъде изключително активно срещу ГЕРБ и влизайки в министерствата, ще започне вълна от уволнения на кадри на ГЕРБ и ще генерира скандални разкрития за злоупотреби.

Големият риск на Борисов е, че това може да предизвика реакция от главния прокурор, който ще приеме, че е изоставен. Като контра стъпка вариант на този сценарий е ГЕРБ и партньорите му да приемат закони, които да ограничат обхвата на Специализирания съд.

Две са предимствата на този сценарий. Първото е, че много от новите политически формации не са се структурирали и няма да имат време. Такива, като партията на Слави Трифонов, на Цветанов, на Мая Манолова. Второ, няма да се понесат щетите от предстоящите тежки есенно-зимни месеци.

Сред основните печеливши от подобен сценарий вероятно ще е “Демократична България”, която след успешните анти Доган и анти ДПС акции даде възможност да предизвикат протести в София. Ако има бързи предсрочни избори, ДБ вероятно би получила значителен брой нови гласове и шанс да се превърне в

ключов фактор при съставянето

на следващото правителство.

Другият голям печеливш вероятно ще е ДПС, които освен че имат достатъчно добре работещи структури, се консолидират при външни заплахи. Може да се прогнозира, че ако изборите се проведат бързо, много от гласоподавателите им например в Западна Европа ще направят усилие да ги подкрепят.

Сценарий 2 – Правителство на ГЕРБ със или без Бойко Борисов начело. Той повиши вероятността си след изказването на премиера вчера.

Големият риск от този сценарий е, че протестите ще продължат. Възможно е да се случат тежки инциденти заради участието на агитки и криминални лица, които очевидно имат финансиране. Съответно премиерът Борисов, както практиката показа, много трудно изтърпява протести срещу себе си.

Вторият риск е свързан с очакваното влошаване на икономическата ситуация и възможността след септември да има не само политически, но много по-ожесточени икономически протести и да се стигне до стачки и блокирания на пътища.

Третия риск е, че много от новите политически проекти към есента вече ще са структурирани и ще започнат да организират местните си организации за протести. Не на последно място - скритият анти Борисов център, който периодично публикува компрометиращи материали срещу, които са събирани поне две години.

Основното предимство на този сценарий е, че правителството ще може да разпределя финансовите ресурси за подпомагане на фирмите и домакинствата. Освен това ще избегне негативна медиийна вълна.

Трето предимство е, че управляващите ще имат време да преговарят.

Друг е въпросът дали ще успеят.

Подсценарий 2 – ВНС
Съществува и една екзотична възможност ГЕРБ да потърси “консолидирано правителство”, като предложи свикване на Велико народно събрание, ако БСП се съгласи като компромис. Единствено БСП и ГЕРБ могат да съберат повече от 160 депутати, за да гласуват свикване на ВНС. Това обаче значи директна атака срещу главния прокурор.

Сценарий 3 - правителство от експерти.
Това вероятно е вариантът, който премиера Борисов предпочита, но за негово съжаление е с най-малък шанс да се случи. Основната причина е, че няма подходящ кандидат, който да е безспорен премиер. Навремето се вярваше, че Борисов има една изключителна кандидатура в ръкава си: тази на Кристалина Георгиева, но времето показа, че това не е вярно. Не по-малък проблем е кои реални политически формации биха участвали в такова правителство. В момента такива не се виждат.

(Вариантите са към 18 часа в четвъртък)