Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКШЪН: Мачът не мина без бой.
ЕКШЪН: Мачът не мина без бой.

 

ПЕТ поредни победи. Пълни трибуни в емблематичната зала "Медисън скуеър гардън".
Плейофите наближават, а мястото в класирането не отговаря на легендарното реноме на тима от Националната хокейна лига (НХЛ) "Ню Йорк Рейнджърс".
Предпоставките за победа срещу последния в класирането на Източната конференция - "Отава", са огромни. Букмейкърите оценяват шансовете за успех на гостите от Канада с 1 към 15. "Рейнджърс" се нуждаят от задължителен добър резултат, за да запазят място в плейофите. Тимът е седми в подреждането на Изток, а за решителната фаза от шампионата се класират първите осем.
Час и половина преди старта на първата третина феновете започват да изпълват
20-хилядното съоръжение
Почти всички са облечени със синия екип на "Ню Йорк Рейнджърс". "Няма да имаме проблеми, а и надали може да загубим в две поредни вечери", разсъждава пред приятели 25-годишна девойка, която носи фланелка с името на вратаря на тима Хенрик Лундквист. 24 часа по-рано тя отново е била в залата, но за мача на баскетболния "Ню Йорк Никс", който губи като домакин от "Орландо".
Организацията за пропускане на запалянковците е изключителна. Полицаи и служители на залата претърсват всеки фен. Униформени с палки и пистолети дебнат извън залата за черна борса. Препродажбата на билети е абсолютно забранена. Нарушаването на закона означава съдебен процес и солидна глоба. Въпреки това
уличните черноборсаджии
от афро-американски произход са много организирани.
"Купувам билети, купувам билети", звучи на всеки ъгъл около залата. При най-малкия интерес с доста по-тих звук се чува: "Ти търсиш ли, имам свободни."
Публиката избухва при излизането на "Ню Йорк Рейнджърс". Двете начални петорки са длъжни да се строят един срещу друг при изпълнението на националните химни. Хокеистите на "Отава" са почетени с изпълнение на живо от 45-годишен местен певец. Американският химн звучи с гласа на неговата дъщеря, която е на тийнейджърска възраст. След първата сирена става ясно каква е разликата между НХЛ и всяко друго първенство. Петорките на двата тима се сменят като светкавици. В първата третина се вижда напрежение в играта на домакините. Те отправят едва пет удара във вратата на "Отава". Сметката на гостите е 7. Голове няма.
Най-интересният момент
е кратък бой. Един на един. Реферите умишлено остават настрана, докато приключи раздаването на юмруци. Останалите хокеисти също запазват дистанция. След 3-4 разменени удара биячите са сменени.
По-добрата игра на "сенаторите" от Отава продължава през втората третина. Вратарят на "рейнджърите" Хенрик Лундквист доказва, защо в продължение на няколко години печели наградата за най-добър вратар в НХЛ. Шведът е безпомощен пет минути преди края на втората част. След отлична комбинация Райън Шенън открива резултата за "Отава". Публиката е в шок. Играчите на домакините също. Лошото настроение на публиката е оправено в началото на третата част. "Рейнджърс" изравняват въпреки прекрасните намеси на вратаря на канадците Крейг Андерсън. Брендън Пруст е точен. Тимът от "Ню Йорк" хвърля всичко, за да спечели срещата.
Поредната опасност пред вратата
на Канада прераства в масово меле. Осем от общо 12 играчи на пързалката се включват в него. Каски и стикове се разлетяват във всички посоки. Съдиите се опитват да разтърват побойниците, но нямат успех. Един от тях дори отнася лакът в главата. Публиката вика повече, отколкото при гола на "рейнджърите". След 5-минутно прекъсване арбитрите са безапелационни. По двама хокеисти от всеки тим са отстранени от игра. Според правилника на НХЛ те могат да бъдат заменени, ако има равенство в
броя на наказаните играчи
30 секунди преди финалната сирена "Ню Йорк" получава страхотен шанс. Хокеистите на "сенаторите" остават с човек по-малко заради неправилна защита. Мачът отива в 5-минутното продължение. Според правилника то се играе с по четири полеви играчи от двата тима. Гостите са с трима заради продължаващото наказание на един от техните. Атаките на "Рейнджърите" следват една след друга. Изстрелите по чудо са спирани от невероятния вратар Крейг Андерсън, който малко по-късно е
избран за Играч на мача
Допълнителният период изтича. Време е за дузпите. Двата тима пропускат първите си четири наказателни изстрела. Драмата за "Ню Йорк" е пълна, когато стикът на техния капитан Райън Калахан се чупи при дузпата, а шайбата едва достига до вратата.
"Крал Хенри, крал Хенри", скандират феновете на домакините след поредното спасяване на техния вратар. Дори и легендарният швед е безпомощен, когато неговият сънародник Ерик Карлсон опъва мрежата зад него. Лундквист приключва мача с 29 отразени шайби. Точно толкова е спасил и колегата му на другата врата Крейг Андерсън.
В крайна сметка
"Рейндърс" падат. "Не съм помислял подобен развой. Рядко правим толкова слаби мачове, но днес беше един от тях - тюхка се треньорът на отбора от Ню Йорк Джон Торторела. - Добрата новина е, че спечелихме поне точка заради дузпите." Феновете си тръгват разочаровани, но изпълнени с очакване, защото следващата вечер играе баскетболният "Ню Йорк Никс". Нови три часа емоции в най-легендарната зала на планетата - "Медисън скуеър гардън".

Зала като град
ОГРОМНА част от печалбите на "Медисън скуеър гардън" се формират от рекламите, които са закичени на съоръжението.
Светлинните табла рекламират бъдещи концерти, нови телевизионни сериали или киноленти. По време на мачове в огромните монитори вътре в залата също текат рекламни акции. Спортният обект е третият най-натоварен на планетата след "МЕН арена" в Манчестър и "О2 арена" в Лондон.
Съоръжението има собствен кабелен канал, който предава най-интересните събития. Телевизията е независима от останалите спортни гиганти и има собствен екип, който отразява гостуванията на "Ню Йорк Рейнджърс" и "Ню Йорк Никс".
Залата, която се намира на 33-та улица и 8-мо авеню в Ню Йорк, е свързана с метросистемата на града. Настоящата локация е закована през 1968 г. Преди това залата се е помещавала на друго място, а за пръв път е използвана с името "Медисън скуеър гардън" през 1879 г.

Меката на бокса
"Медисън скуеър гардън" дълги години носи прякора Меката на бокса.
Съоръжението става арена на най-великите боксови сблъсъци през миналия век. Тук се провежда двубоят титлата между първия световен шампион в тежка категория Джон Съливан и Джеймс Корбет. Феновете помнят и уникалния първи мач между Мохамед Али и Джо Фрейзър през 1971 г.
Величия, като Шугър Рей Робинсън, Шугър Рей Леонард, Томи Хърнс, Джордж Форман, Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Джо Луис, Роки Марчиано и много други, са оставили своята следа. "Медисън скуеър гардън" загуби битката за боксова дестинация щ1 през последните две години от Лас Вегас, където милионите на комарджиите привличат най-големите звезди.

Бира срещу паспорт
Бира, водка и уиски се продават напълно свободно в "Медисън скуеър гардън" за спортни и музикални събития.
Алкохолните напитки са огромна част от приходите на всеки клуб и управниците на съоръжението. Единственото условие за феновете е да покажат документ за идентификация. Той трябва да показва, че купувачът е над 21 години. Шефовете на залата са измислили как да блокират купуването на бира от батко или кака, като дават само по една чаша на човек. Пенливата течност се продава за 6 долара. Толкова е приблизителната цена и в околните барове.
Феновете са най-важният компонент от всеки мач в "Медисън скуеър гардън". За тях са предвидени много игри, в които се раздават долари. Част от тях са надбягване по леда с обувки и в смешни костюми и изстрел от центъра на игрището към вратата.

Силата на традицията
За разлика от българските спортни клубове в Ню Йорк отделят невероятно внимание на своите легенди.
Най-великите играчи на местните баскетболни и хокейни отбори получават уникална чест. Техните фланелки се изваждат от употреба за вечни времена. Името на емблематичния център на баскетболния тим на "Ню Йорк Никс" - Патрик Юинг, виси от тавана на "Медисън скуеър гардън". Флагове с най-успешните постижения на отборите също са пред очите на феновете.
След приключване на своите кариери големите звезди получават работа в клуба. Невероятният хокеен нападател Марк Месие в момента е вицепрезидент на "Ню Йорк Рейнджърс".