Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник на американското разузнаване показва скандална снимка с човек, който поразително прилича на Фюрера - на гърба й пише - Адолф, 1954 г.

Ако се чудите дали са верни конспиративните теории, че след края на Втората световна война няколко подводници акостират край бреговете на Аржентина и от тях слиза елитът на Третия райх заедно с Хитлер, не се безпокойте. ЦРУ също е имало подобни притеснения и е издирвало Хитлер години след официалното му самоубийство на 30 април 1945 г. в бункер край Берлин. Това се потвърждава от цяла серия разсекретени документи в архива на Централното разузнавателно управление.

Всичко започва от една докладна от 3 октомври 1955 г. от шефа на бюрото в Каракас Дейвид Бримър във връзка с информация на агента "Симелоди-3". Още в началото е посочено, че той заслужава доверие и информацията може да е от интерес за службата и офисите й в Богота, Буенос Айрес и Маракайбо. С уговорката, че на този етап не може да се даде оценка на данните от разузнавателна гледна точка, но при интерес информацията може да бъде разработена.

"Симелоди-3" съобщава на служител на ЦРУ, че на 29 септември 1955 г. се е видял с доверен свой приятел, който работел под негово командване в Европа. В момента живеел във венецуелския град Маракайбо. Агентът на ЦРУ предпочита да не разкрива името на приятеля си, но подробно описва всичко, което знае. Според него в последните дни на септември 1955 г. бившият нацистки военен Филип Ситроен му е споделил конфиденциално, че Адолф Хитлер все още е жив. Ситроен контактувал с него около месец, докато бил в Колумбия по време на пътуването си из страната като служител на холандската компания KNSM Shipping Co в Маракайбо. "Ситроен показал на приятеля на "Симелоди-3", че си е направил снимка с Хитлер неотдавна", пише в докладната. Доверил му, че Хитлер е напуснал Колумбия и е отпътувал за Аржентина някъде през януари 1955 г. Ситроен коментирал още, че вече са минали 10 години от края на Втората световна война и съюзниците вече не могат да преследват Фюрера като криминален престъпник.

До днес не е ясно чие е било тялото в бункера.
До днес не е ясно чие е било тялото в бункера.

На 28 септември 1955 г. приятелят на "Симелоди-3" му показал снимката, на която е и Ситроен. "Симелоди-3" обаче не бил в състояние да коментира, тъй като на снимката единият бил Ситроен, а другият - човекът, за когото Ситроен твърдял, че е Хитлер. На задната страна на снимката пишело: "Adolf Schrittelmayor, Тунджа, Колумбия, 1954 г."

На 11 октомври 1955 г. шефът на бюрото в Богота отговаря, че чрез човек с кодовото име "Гирелия", могат да направят запитване за "Adolf Schrittelmayor, Тунджа, Колумбия, 1954 г.".

На 4 ноември 1955 г. Франклин Холкомб от ЦРУ пише до шефа на бюрото в Богота, като темата отново е Адолф Хитлер. Според Холкомб службата няма възражения да бъде включен "Гирелия", но трябва да се положат извънредни усилия, за да се разшири информацията за човека, който може да е Фюрера. От ЦРУ отново подчертават, че усилията да се концентрират върху въпросното име и евентуалния му престой в град Тунджа в Колумбия. В съобщението се настоява за конкретика с уговорката, че ако името на Фюрера не е точно или на града, те могат да се коригират.