Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бразилия и Аржентина са огнища, защото сега там е топло и влажно, казва климатологът

- Г-н Рачев, от гледна точка на климата и отражението му върху вируса, къде ще е най-удачно да почиваме това лято?

- През юли, август и септември предстои сухо и горещо време за Средиземноморието - Тунис, Италия, Мароко, Гърция, Египет, Испания, Кипър, Малта. Този климат е най-неблагоприятният за вируса.

- А в България?

- За нас също - до септември и при нас ще е топло и сухо.

- Има ли страни в Азия, подходящи за лятна почивка?

- В момента някои се отличават с ниско разпространение на вируса - Лаос, Камбоджа, Индия, защото в момента са

най-горещите

и сухи дни

Ужасно топло и сухо - комбинация, която убива COVID-19 в естествена среда. В случая не говорим за предаване от човек на човек.

Но в Азия предстои нахлуването на мусона, ще вали навсякъде, така че не бих препоръчал. Облачното и влажно време са сред любимите за вируса.

Но освен природата трябва да са налице и необходимите условия, да има отворени летища, да могат да се правят резервации, чужденците да не попадат под санкциите за карантина.

- А в Европа?

- Тук тепърва предстои топлото и сухо време - поне до септември, но ситуацията все още не е ясна. Все пак това е едно от големите огнища на вируса и здравните власти не се наемат с прогнози кога държавите ще могат да се отворят за туристи. В случая всяко предвиждане е

обречено на провал

Със сигурност вътрешният туризъм ще е добре развит и ЕС постепенно ще започне да приема туристи, защото за Стария континент това е от жизненоважно значение и формира голям процент от брутния му вътрешен продукт.

Допускам, че юли цяла Европа ще се отвори, иначе икономиката й ще замине. Тук обаче има един по-страшен въпрос - дали хората ще имат възможност да пътуват? Дали през август всички фирми и концерни в ЕС ще затворят както всеки август, за да могат работещите и служителите да щурмуват плажовете в Испания, Италия и Гърция?

Екзотичните плажове са чудесни, но първо трябва да се провери каква е ситуацията с вируса там.
Екзотичните плажове са чудесни, но първо трябва да се провери каква е ситуацията с вируса там.
Дали ще е така, никой не може да каже, защото такава сериозна икономическа и здравна криза не сме преживявали. Нямаме исторически и писмени документи в

това отношение

Очаквам, че Турция, Гърция, Италия ще се подготвят за сезона, защото за тях това са жизненоважни приходи. Въпросът е как ще летим, какъв ще е пропускателният режим, дали ще има затихване на заразата.

- Африка, където е доста топло и в момента, подходяща дестинация ли ще е за почивка?

- До края на годината не бих посъветвал никой да ходи там, защото картината там не е много ясна и трябва да сме много внимателни. Не се знае колко са заразени, колко са тествани и каква е реалната картина. Тепърва ще се правят анализи как вирусът се отразява на дадена раса, на бита. Примерно много интересно е защо в Търговищко и Разградско няма нито един случай. На този въпрос няма смислен отговор и той не може да бъде даден. Очевидно е, че коронавирусът бе привнесен отвън чрез всички работници, които се прибраха от чужбина.

- Удачни ли ще са почивките в Африка от гледна точка на климата и отражението му върху вируса?

- Съветвам всички да отложат идеите си за там може би за догодина.

- Бразилия и Аржентина защо са такива големи огнища, не е ли логично по-високите температури там да потиснат вируса?

- Там е топло, но влажно. Слънчевата радиация и ултравиолетът

ликвидират вируса,

но когато е топло и влажно той се чувства сравнително добре. Убийствено за него е слънчевото и сухо време. Температурата е на последно място - за да изсъхне мастната му обвивка на първо място е необходима слънчева радиация и сух въздух, защото на топло и тъмно той си живее добре, макар да не е организъм, а РНК. Така че слънчевата радиация може силно да потисне пандемията.

Не мога нищо да кажа за разпространението на заразата от човек на човек, но ако пипнеш повърхност, огрята от слънцето 10 минути, че там няма да има вирус. Поне това сочат лабораторните изпитвания, все още няма наблюдения в естествена среда.

- Какво мислите за ограниченията на разходките в парка и планините?

- Не може в парка и в планината да е по-опасно от градския транспорт или от цех с 1000 шивачки. Тази мярка е абсолютно необяснима или нещо ни се спестява. Как е възможно в София да можеш да се разхождаш по улиците, а на Витоша да е по-опасно? Не съм съгласен или нещо не ни казват. Човек, дори да се качи на Витоша, пак ще е на по-голямо разстояние от останалите, отколкото са хората по ул. “Граф Игнатиев”, или от някой голям магазин за хранителни стоки, където на щанда с краставици и домати има по десетина души.