Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавата не направи така, че мерките да се спазват от всички, каза главният прокурор

"Съдията прие квалификацията на прокуратурата за умишлено убийство на Милен Цветков. Значи обвинението за евентуалния извършител е адекватно. В Наказателния кодекс е предвидено престъпление при евентуален умисъл. Има хипотеза за смърт по непредпазливост. Какво ако не умисъл е да управляваш мощен джип, да караш със скорост 100 километра в час, с 4 вида дрога, да не спреш на червено? Няма как да не е съзнавал последиците. Имаш безразличие към тези последици. Какво е ако не умисъл?, каза главния т прокурор Иван Гешев в предаването "Неделята" по Нова тв. Той подкрепи обвиненията, които прокуратурата е повдигнала към майката на Кристиан, чиято фирма е собственик на джипа. "В житейски план всеки български гражданин може да си отговори дали един родител може да прецени какъв живот води детето му", каза Гешев.

"Имаме данни и доказателства за поръчители, но не са достатъчно. Мутренските времена свършиха. Хората, които не са го разбрали ще го разберат по другия начин", отговори главният прокурор за това дали ще се стигне до поръчителите на побоя над главния редактор на "168 часа".

"Мерките против коронавируса бяха навременни, но не беше осъществен достатъчно контрол. Има деца, които не са излизали с месеци. Малка част от хората са срещу мерките и не ги спазват. За това е виновна държавата, защото трябва да направи закони и мерки за всички. Органите не създадоха ред за спазване на мерките от всички. Ние не сме губили битки, българското знаме не е пленявано, но не сме спечелили война заради българсикте политици. А заразата е война. Надявам се да не я загубим заради българските политици. Не че не ги харесвам. Изпитвам към тях това, което и всеки средностатистически гражданин", казва Иван Гешев.

"Системата за случайно разпределение на дела беше въведена през 2015 г., но за всички беше ясно, че е временен вариант. Без обществена поръчка, под влиянието на един бивш правосъден министър, който днес хвърля вината на Висшия съдебен съвет", каза Гешев за разследавнето на системата за случайно разпределение на делата.

"Изключително трудно е разследването за приватизацията, защото е минало много време. Но българското общество трябва да получи справедливост. И политиците трябва да създадат условие за наказателно преследване. Бях следовател, разхождам се на Златни пясъци. И случаен човек ми каза - този хотел е на еди кой си, но всъщност е на еди кой си. Малка държава сме всичко се знае", коментира разследването на приватизацията главния прокурор.

"Не е удачно - оръжие, дами, облечени както за едни други места", коментира Гешев скандалния клип, сниман в съдебната палата, която се управлява от Лозан Панов.

Гешев коментира и позабравения вече скандал с горенето на италиански боклук.

След намесата на прокуратурата секнаха опитите България да бъде зарината с боклуци. Знаем за кого е влака, който колегите от Италия спряха. Ще дойде време ще го коментираме. Ще се стигне и до обвинения. Предстои изчистването, включително в наказателно правен аспект", каза той.