Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еманюел Макрон Снимка: Ройтерс
Еманюел Макрон Снимка: Ройтерс

Китайски експерт: Следващата зима пак ще си седим по къщите

Френският президент не изключва границите на европейските държави от Шенген да останат затворени до септември. Еманюел Макрон казал това на среща със синдикални дейци, отбелязват френски медии. Президентът посочил, че това вероятно ще се наложи, тъй като в САЩ тепърва епидемията се развихря, а в Азия не е изключена втора вълна.

В обръщение към нацията в понеделник вечерта се очакваше Макрон да обяви удължаване на извънредното положение в страната. Смъртните случаи там вече наближават 14 500. Според статистиката във Франция и още 5 европейски страни - Италия, Великобритания, Белгия, Нидерландия и Испания, смъртността е над 10%.

Човечеството няма да се справи с пандемията до лятото на 2020 г., нова вълна може да дойде през ноември, посочва шефът на шанхайската група по изследване на коронавируса Чжан Вънхун. Според китайския експерт контролът над пандемията зависи не от Европа, САЩ или Китай, а от страните, които нямат достатъчно медицински ресурси - в Латинска Америка или Африка. “Така или иначе с идването на зимата отново ще си седим у дома”, казва той.

Последиците от пандемията са сравними с щетите от война, посочва италианският външен министър Луиджи ди Майо в писмо, публикувано във в. “Файненшъл таймс”. Според него в тази ситуация Европа е демонстрирала егоизъм и индивидуализъм и не е успяла да покаже необходимата солидарност.

В Италия за последното денонощие починаха 431 души - най-малкият брой от 3 седмици.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу подаде оставка заради хаоса и паниката, които се създадоха в големите турски градове, след като въвеждането на полицейски час бе обявено само 2 часа преди това. Заради късното оповестяване хората се юрнаха да пазаруват на тълпи. Президентът Ердоган обаче не прие оставката. В Турция броят на заразените расте най-бързо от целия свят и достигна почти 57 000.

Гърция поиска прокуратурата да повдигне обвинения срещу двама свещеници, давали причастие на Цветница въпреки забраната. Атина обяви също, че след 10 май смята да намали поетапно ограниченията. Ще започне с премахване на забраните за движение на хората в градовете, но то няма да засегне възрастните, които ще останат изолирани.

И Испания планира постепенно нормализиране на живота. Хората в производството и строителството там започват да се връщат на работа, но при строги мерки за сигурност. Министърката на туризма Рейес Марото предупреди, че през лятото ще се спазва дистанция дори на плажовете.