Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Противоречивите симптоми на Александър побъркват историци и медици вече над 2000 г.
Противоречивите симптоми на Александър побъркват историци и медици вече над 2000 г.

Пред сп. "Космос" новозеландската лекарка Катрин Хол разказва как е разплела загадката на 2342 години

Държат "мъртвото" тяло на владетеля 6 дни в топло подземие във Вавилон. Когато го вадят младежът изглеждал като заспал

Вирусна инфекция или бактерия предизвикват редкия синдром GBS, който дори сега трудно се лекува

Харизматичният Александър Велики, завладял половината свят от Балканите до Пакистан, най-вероятно е бил балсамиран докато все още е жив. Това разкри пред сп. "Космос" преподавателката по обща медицина и клиницист с дългогодишна практика в новозеландския университет в Отаго д-р Катрин Хол, която е на път да пренапише книгите за една от най-големите загадки на древния свят. 

Досега учените сякаш бяха обсебени от идеята, че гениалният пълководец е починал от отрова, тиф, малария или алкохолизъм. За съжаление симптомите при тях не покриват 100% от описаните от очевидците на смъртта на младия цар. Затова авторите им обикновено вземат само част от тях, за да аргументират тезата си, удобно пропускайки останалите.

Петима свидетели на 12-дневната агония на 32-годишния младеж са описали смъртта му с пълни подробности. Оригиналните им отчети изчезват, но за късмет преди това те са били преписани от Диодор и други по-късни хроникьори.

Според писмените извори 323 година преди Христа Александър е във Вавилон за честванията по повод смъртта на най-близкия си приятел Хефестион. Изпива голямо количество неразредено вино, след което започва да се разхожда в залата, оплаквайки се от възбуда, скованост в шията и силна болка в стомаха. След това пада и е отведен в спалнята си, където казва, че изпитва жажда, треска, започват конвулсии и халюцинации, като те се редуват с периоди на известно успокояване. Постепено младият цар започва да говори все по-трудно, докато в последните дни издава само звуци. Въпреки това може да движи главата и ръцете си, тъй като парализата пълзи нагоре по тялото. С всеки ден дишането му става все по-трудно и накрая петимата свидетели на смъртта отбелязват, че просто е умрял. Как е установена смъртта, не е ясно.

В резултат на тези симптоми десетки учени и историци векове наред публикуват различни хипотези.

Повечето от най-популярните теории за смъртта му вече са категорично отхвърлени. Маларията се носи от комари, които живеят в джунглите и тропическите райони, но не и в пустинни като централен Ирак, където Александър е починал. Според д-р Мейнард от Лондонския университет това заболяване изобщо не съвпада с описаните при Александър симптоми. Маларията е често срещана в Индия, където той е бил 2 години преди това. Когато умира, владетелят е в Ирак и по това време няма описан нито един случай на починал войник от това заболяване, макар че хроникьорите около царя са водели доста точни бележки за всичко.

Новозеландската лекарка Катрин Хол разказа пред "Космос" как е разкрила една от най-заплетените загадки в историята.
Новозеландската лекарка Катрин Хол разказа пред "Космос" как е разкрила една от най-заплетените загадки в историята.

Втората версия за тиф също не издържа според учени. Заразата се предава чрез храна или вода и в древността е причинявала големи епидемии. Но нищо подобно не е описвано от летописците на царуването на Александър.

Третата версия за тежко алкохолно натравяне също не съвпада със симптомите, твърдят медици, изследвали смъртта на владетеля. При него са характерни непрекъснато повръщане и гадене, но такива не са констатирани при Александър.

Засега все още с минимални шансове е четвъртата версия за отравяне, но все още не е открита субстанция, която да покрива всички симптоми, развити от младия владетел. Учени в изследванията си са правили различни догадки - че може да е отровен с вкиснало вино от сладък пелин, стрихнин, Nux Vomica, но впоследствие токсиколози или медици са ги оспорвали доста аргументирано. Така въпреки хилядите книги и изследвания по темата, смъртта на царя досега бе една голяма неразрешена загадка.

Но голямата мистерия идва след това и до момента никой не е успял да даде смислена хипотеза, с която да я обясни. Съратниците на Александър констатират, че той не диша. По това време не е имало практика да се направи втора проверка чрез пулса.

Според Плутарх в този момент генералите на младия цар започват да се карат и тялото на Александър безцеремонно е оставено в едно подземие, където е ясно, че ще се разложи в резултат на горещото вавилонско лято.

Когато след 6 дни генералите влизат в помещението, за да вземат тялото, те изпадат в шок.

"Въпреки че тялото на царя беше лежало в ковчега в продължение на шест дни в жар, нямаше никакви признаци на упадък, когато египтяните и халдейците дойдоха да го балсамират". Това пише Курций в "Историята на Александър" около 33 г. след Христа. Това се потвърждава и от Плутарх: "По време на разногласията между командирите, които бяха няколко дни, тялото продължаваше да е чисто и свежо, без никакви признаци на осквернение или увреждане."

Какви са аргументите и какво д-р Катрин Хол сподели пред "Космос", четете в осми брой от 2019 г.