Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от подсъдимите, снимани по-рано в спецсъда
Част от подсъдимите, снимани по-рано в спецсъда

Дело срещу петима, прочули се като Гастрольорите заради замислен крупен обир край морето, приключи окончателно във Върховния касационен съд (ВКС). Маруан ел Масри, Илиян Манолев-Дългия, Живомир Бакърджиев, Ангел Пеев и Илиян Йосифов са прибрани в софийския затвор.

Масри, Манолев и Бакърджиев са осъдени на по 4 г., а Илиян Йосифов - на 3 г. и половина, за среднощен опит за кражба на пари от къщата на бизнесмена Васил Джуров в Свети Влас. Съучастникът им Ангел Пеев, бивш служител на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, получи 7 г., тъй като е признат за виновен и за държане на кокаин. Той трябва да плати и солена глоба от 30 000 лв. От наказанията ще бъдат приспаднати дните, прекарани от осъдените в ареста.

Делото срещу Гастрольорите се водеше от специализираната прокуратура в София. В нощта срещу 22 септември 2012 г. трима от тях се вмъкнали със сгъваема стълба в къщата, а двама останали да пазят отвън. При опасност те трябвало да предупредят по радиостанции другите да изчезват. Тайфата имала предварителна информация, че Джуров държи пари в къщата си от продажба на апартамент. В ролята на информатор, без да иска, влязъл познат на бизнесмена. Той съобщил на тартора на групата, че Джуров се кани да строи и е готов да “плати веднага на други хора 160 000 лв. за парцел, но те му искали 200 000 лв.”.

Гастрольорите изчакали бизнесмена да замине. Те пристигнали от София в Свети Влас с 2 коли. Първоначално планирали да влязат в къщата на Джуров, докато той празнува рожден ден в ресторант, но се отказали.

Към 3 ч на 22 септември, след като се уверили, че домът е празен, един от тях подбил алуминиевата врата на терасата на 3-ия етаж. Последвало ровене в гардероби, шкафове и чекмеджета, но парите не били намерени.

Преди да замине, Джуров скрил плик с 11 650 евро и 25 000 лв. (общо 47 785,42 лв.) в саксия със стайно цвете, но крадците не го видели. Те са заловени още същата нощ в кола, тъй като полицията ги следила и подслушвала заради подозрения, че някои от тях са участвали в грабеж на трезор в София. Доказателства за това обаче не са събрани.

При разследването петимата са подведени под отговорност за участие в група за кражби и грабежи, но на 10 ноември 2017 г. спецсъдът ги оправдава по това обвинение. Осъжда трима като извършители на опита за кражба, а двама като техни помагачи. Според доказателствата Ангел Пеев само е пазел отвън.

Двама са осъдени и за незаконни радиостанции. Присъдите са потвърдени от апелативния спецсъд на 19 юни м.г., а сега това е направил и ВКС. Той е отхвърлил жалбите за по-снизходителни присъди въпреки твърденията на някои от подсъдимите, че са с тежко семейно положение, влошено здраве и без престъпни навици.

Според висшите магистрати двата специализирани съда са оценили правилно всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и не са допуснали нарушения, които да налагат отмяна на наказанията или връщане на делото.

Гастрольорите вече са прибрани да излежат наказанията си при първоначален общ режим, потвърдиха от Министерството на правосъдието.