Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пациентите ми да са спокойни, в кабинета спазвах всички предпазни мерки

Д-р Даниела Дариткова е председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя е сред тримата депутати, дали положителна проба за коронавирус. Разговаряме с нея, когато тя пътува със специализирана линейка, която я превозва от София към дома ѝ в Смолян. Преди да отпътува за родното си място, тя участва във виртуално заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ към парламента.

Казва, че не е спала през нощта, когато станало ясно, че пробата ѝ за коронавирус е положителна. “Кой си мисли, че на него ще се случи? Взимала съм всички предпазни мерки, поне със сигурност в кабинета, където съм джипи. Всички около мен са ужасени”, каза уважаваната лекарка.

- Д-р Дариткова, как се чувствате в момента? Появиха ли се при вас някои от описаните симптоми?

- Нямам оплаквания, нямам и никакви симптоми към този момент. 28-дневната карантина ще я изкарам със съпруга ми и кучето у дома в Смолян. Считам, че съм със силна имунна система, и се надявам, че ще съм от категорията хора, които може да изкарат без симптоми заболяването.

Много рядко съм боледувала досега. Нямам никакви сериозни заболявания. А понеже работя винаги в инфекциозна среда в кабинета си, смятам, че това поддържа имунитета ми в тонус.

Рязко ще се промени животът ми с тази карантина, защото не се е случвало в досегашната ми вече почти 30-годишна трудова кариера да имам 28 дни почивка - може да се нарече, стоене вкъщи. Не е почивка, защото ще работя дистанционно.

Не мога да си

затворя

телефона,

защото съм

обещала да

консултирам

пациентите си

В лекарския кабинет, където е практиката ми, ще бъда замествана от колеги. И в тези условия това е най-добрият вариант. Освен това в законодателната дейност има много неща, които трябва да контролирам като действия в Народното събрание. Ще бъда в постоянна комуникация с всичките си работни места и сътрудници.

- Има ли опасност за пациентите ви и за депутатите, с които работите?

- Изследват колегите ми в поликлиниката в момента, макар да не съм била с тях в пряк контакт. Била съм в кабинета си сама. Дори медицинската сестра я бях пуснала в отпуск. За пациентите написах пост в социалните мрежи, за да са спокойни, защото съм била с всички предпазни средства. Въпреки това ми се обадиха много хора. Но искам да са спокойни, защото в кабинета съм работила с маска, с дезинфектанти, имам специална лампа за обеззаразяване.

При родителите

си не съм

ходила,

защото съм се самоосъзнала като рискова. Първо, защото в София според мен има най-много случаи, а аз имам много широк кръг на комуникация. И после заради кабинета. Само съм носила багаж до вратата и не съм контактувала с тях, така че не смятам, че те са контактни с мен. Чувам се с тях.

Не считам, че в парламентарната група на ГЕРБ трябва да има карантинирани хора, тъй като не съм имала контакти в последно време. В парламента съм била на 23 март на работа, когато приехме ветото на президента, а и всички колеги имат вече излезли проби.

- Кои са най-неотложните решения, които трябва да приеме парламентът?

- Тези дни най-важното, което трябва да се приеме, е актуализацията на бюджета, за да има възможност да се поемат финансовите последствия от кризата. И е много важно да направим корекция в Закона за извънредното положение, защото се оказа малко по-различно, отколкото очаквахме, и трябва да се коригират някои приети решения по отношения на процесуални срокове и, разбира се, да се вземе решение за продължаване на срока на извънредното положение, защото се оказа, че

един месец не е

достатъчен, за

да премине

пикът на

епидемията

И още един важен законопроект има, който засяга намаляването на цената на газа и отражението му върху потребителите. Това са най-належащите законопроекти.

- Като политик и лекар мислите ли, че България разполага с добре подготвен медицински персонал, леглова база и техническо обезпечение да се справи с тази епидемия?

- Аз съм убедена в добрата професионална подготовка и високите морални качества на колегите, които се сблъскват с болните от коронавирус. Смятам, че на този етап с мерките, които предприеха правителството и щабът, намаляваме и

равномерно

натоварваме

здравната

система,

за да може тя да поеме и да окаже адекватна грижа на всички нуждаещи се от болнично лечение.

- Ще коментирате ли изложения доклад от Медицинския съвет? Нужно ли е да се сведат инструкциите как да се лекува тази болест до по-малък обем?

- Тепърва ще го чета. Не искам да го коментирам. Наистина ние получаваме от различни институции - основно от Министерството на здравеопазването чрез РЗИ и НЗОК, инструкции по отношение на това ново заболяване, но е добре обемът да е достатъчно компактен, за да може колегите да се запознават с тези инструкции и това да не им отнема прекалено много време, защото е по-важно да бъдат полезни на пациентите си. Трябва някак си да се балансира четенето и лечението.

- Как ще посъветвате хората да се предпазват?

- Хората трябва да спазват всички противоепидемични мерки, които са наложени от националния щаб и социалната изолация е най-силната защита за намаляване на разпространението. Аз я спазвах, доколкото ми позволява естеството на работата. Смятам, че мерките, които предприе правителството, бяха навременни.

- Ще успее ли финансово да се справи държавата?

- Разчитам на това, че България е стабилна във финансово отношение с малка средна задлъжнялост, и това ново предизвикателство от кризата, предизвикана от COVID-19, ще бъде преодолимо за нас.

Никой не може да предвиди какви ще са размерите на кризата, понеже няма да сме зависими само от вътрешните ни неща, а от състоянието на световната икономика. Да сме живи и здрави!