Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камен Филипов под конвой при предно явяване пред  съда в Бургас.
Камен Филипов под конвой при предно явяване пред съда в Бургас.

33-годишният Камен Филипов, обвинен за катастрофата на 28 февруари т.г., при която загинаха кметицата на Присад и млад мъж, е получил на няколко пъти сърдечни пристъпи в ареста. Адвокатът му е поискал той да бъде пуснат от ареста, за да се лекува.

Бургаският окръжен съд вече е назначил съдебно-медицинска експертиза, която да каже какво е актуалното здравословно състояние на Филипов и може ли той да остане зад решетките. Изследването трябва да е готово до 9 април.

Филипов е обвинен, че при шофиране на автобус по непредпазливост е причинил смъртта на 46-годишната кметица Ванча Байлова и 22-годишния Тодор Тодоров.

Нещастието става към 22 ч на пътя Бургас-Созопол. Според разследването малко преди фаталния край Тодоров ударил леко колата на кметицата, която изпреварвала микробус. Докато двамата оглеждали щетите, автобусът връхлетял. Тодор и Ванча загинали на място.

Първоначално Филипов бе пуснат под домашен арест от окръжния съд в Бургас, наложена му бе и забрана да напуска страната. След граждански протести на 9 март обаче апелативният съд отмени решението и върна шофьора в килия.

Оттогава той поне 5-6 пъти е получавал кризи, налагало се е да бъде викана Бърза помощ, съобщи пред "24 часа" адвокат Димитър Марковски. 

В сряда в съда в Бургас е било представено писмо от медицински център към ареста, че състоянието на Филипов не позволява той да се яви пред магистратите.

Заради сърдечна недостатъчност Филипов известно време се лекувал в Турция. Работел в международна транспортна фирма, бил с двойно гражданство.

Роднините му имали медицинска документация за лечението в клиниките в Турция, но при извънредното положение заради коронавируса не успели да осигурят навреме легализиран превод на епикризите. Затова магистратите са преценили, че е най-добре да се направи експертиза. Обикновено тя включва личен преглед и проучване на медицинска документация.