Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Науката е полезно нещо и

май тя ще ни спаси, но

към мародерите трябва

военновременна

безкомпромисност

ЯПОНСКИЯТ препарат фавипиравир, версия на т. нар. нуклеозидни аналози, показвал ефективност, приложен на заразени с новия коронавирус-19, съобщават китайски лекари.

Февипиравирът не е нов и е точно такъв противовирусен химиотерапевтик, какъвто се прилага успешно за традиционните инфлуеци.

Той пречи на впръскването на вирусна РНК в здравите клетки на организма. По подобен начин действат препарати като ремантадин или тамифлу, макар че те са различни и за тях няма съобщения за ефективност.

Добрата новина е, че науката е полезно нещо. И другата добра новина е, че това е вече узаконен препарат, който е изпитан за странични действия и теоретично би могло бързо да започне производството му. Приказките за евентуална ваксина са, общо взето, бяла магия - химиотерапевтикът е лекарство, резултат на точна наука. Докато ваксината е форма на хомеопатия, а генерална антивирусна ваксина не може да съществува, защото вирусите са междинно звено между живата и неживата природа. Тоест те не са организми, срещу които се произвеждат ефективни антитела. Те са по-скоро отрова, за която все още няма противоотрова. И в това е най-вече добрата новина, че може би вече има.

Лошата е, че още не е ясно доколко тези съобщения от Китай са наистина достоверни, и другата лоша е дали собственикът на патента ще го пусне до всички, за да може да се произвежда на няколко места по света, а не да чака да стане господар на света с трилионни печалби. Тук наистина трябва да бъде призована т. нар. Биг Фарма да положи усилия да спаси света, като бъде компенсирана богато в бъдещ период. Редно е това да стане в световен формат - ООН, Световна банка, МВФ, във видеоконференции.

И главната поука - като отмине епидемията, голяма част от световното богатство, колкото е останало, да бъде насочено главно към науката фармакология. Този черен лебед, който ни сполетя, бе заради десетилетия прахосване на световния ресурс за разточителен живот, забавления, но не и за наука и медицина.

Това освен световна отговорност трябва да е и национална и в частност българска. Националната сигурност включва, както се разбра, и национална наука. Примерно днес има липса на молекулярни биолози, които да правят тестовете. Което е и главната причина да не се правят толкова тестове, колкото на всезнайковци като мен им се иска.

И нещо много важно - случаят с моя приятел и колега Слави Ангелов, който бе нападнат пред дома си, за да му бъде отмъстено заради публикация, напълно покрива хипотезата на престъплението мародерство и тъй като се намираме в положение на война, е много важно мародерите да бъдат наказани бързо, строго и неотменимо за назидание на всички други разбойници. Защото нали съзнавате, че използвайки суматохата, разни мутри ще тръгнат да си разчистват сметките, разчитайки, че ще минат между капките.

Днес посегнаха на журналист, утре ще отмъстят с пръти на кварталната продавачка, че ги ударила в кантара.