Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Следя проблемите с водните ви ресурси вече 43 години и те са скандални

През 1965 г. Сингапур е една много бедна страна, но тя шокира всички, като изкоренява корупцията чрез своята стратегия за модернизация.

“Първият елемент са стабилните пари - аргументира се пред "168 часа" проф. Стив Ханке. - Страната стартира с валутен борд - прост, прозрачен, спазващ правилото на този режим. Той оперира на автопилот с автоматични приспособявания, запазващи системата в баланс. Бордовете осигуряват дисциплина в паричната, банковата и фискалната сфера. Цените се стабилизират, сингапурският долар е свободно конвертируем, подкрепен от резервите и златото при фиксиран валутен курс. Това осигурява доверие и привлича чужди инвестиции.

Вторият елемент беше, че лидерът на Сингапур Ли Куан Ю отказва да приеме каквато и да е чужда помощ от какъвто и да е вид.

Това е далеч от нещата, които направиха много развиващи се страни като България, където политици и чиновници се опитваха да подсигурят чуждестранна помощ (плащания от ЕС за трансфери), други, независимо дали от НПО - чуждестранна правителствена помощ или от международна финансова институция като Световната банка. За разлика от всички тези държави пред всеки правителствен офис в Сингапур имаше надпис “Без чуждестранна помощ”.

Третият елемент беше, че той се стремеше да има

първокачествени, конкурентни частни предприятия

Това беше постигнато чрез облекчено данъчно облагане и регулации, съчетано с напълно отворена и свободна търговия - накратко, политики, които позволиха на Сингапур да се превърне в един от "азиатските тигри".

Четвъртият елемент бе акцент върху личната сигурност, обществения ред и защитата на частната собственост.

Петият и последен елемент - “малко”, прозрачно правителство - минималистично, което отхвърли сложността и бюрокрацията."

"За да изпълни стратегията точно, Сингапур назначава само първокласни държавни служители и им дава първокласни възнаграждения - обяснява професорът. - Днес например годишната заплата на сингапурския финансов министър е 1,15 милиона евро. В замяна на тези високи заплати Сингапурската стратегия изисква правителството да управлява строго кораба, без разхищения или корупция. Приемайки Сингапурската стратегия на Ли Куан Ю за стабилни валута, отказ от чуждестранна помощ, първокласна световна конкуренция, закон и ред и правителство, което работи без разхищения и корупция, Сингапур се трансформира от бедна, непроизводителна страна в глобален финансов център и една от най-богатите държави в света."

Според Ханке в България освен корупционни проблеми има и такива, които са направо скандални - като тези с водните ресурси.

“Икономиксът и инженерингът на водните ресурси са област, която изучавам и практикувам повече от 50 години”, твърди ученият. Може би затова президентът Роналд

Рейгън го кани за старши икономист,

чийто ресор са приватизацията и водите. Един от приносите на Ханке е, че някои от критериите му за проектиране все още се използват в някои части на Европа - примерно тези за определяне на оптималните размери на тръбите за отпадни води.

“Повече от 40 години следя проблемите на водата в България, наясно съм настоящите и знам как да ги реша,” уверен е той.

Разбира се, на никого не му е приятно да го критикува чужденец, но абсурдното източване на водата на Перник е добър повод за размисъл.