Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес на 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи. А тази година според еврейския религиозен календар на същата дата се пада и Пурим - един от големите юдейски празници, с които се припомня спасението на евреите от Естер от заговор за изтреблението им в Персийската империя.

Много се е изговорило и още ще се говори чия точно е заслугата за спасяването на близо 50 000 наши сънародници. Но малцина са чували за списъка на Атанасов - един доблестен български дипломат, който с риск за живота си издейства задгранични документи за двайсетина еврейски семейства и под носа на нацистките окупационни войски ги натоварва на товарни вагони от Париж за България. След 9 септември като царски дипломатът с бляскава кариера Боян Атанасов изпада в немилост и е принуден да си изкарва прехраната като хамалин на гарата.

Драматичната му история ми разказаха неговите наследници синът му Богдан и снаха му Христина Атанасови, с които имах честта да се запозная в Лос Анджелис. Те живеят в САЩ от години, където основават Българо-еврейска фондация “Памет” и популяризират събитията около спасяването на българските евреи.