Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кому е нужен политик като неизменно присъствие на честване или кой да е национален повод - било за Левски, за Ботев, на Съединението, на Независимостта или на 24 май!

Кой българин иска да гледа втръснали до смърт лица на трибуна и да им слуша приказките - кога по-умели, кога сричани от листче?

Всяко от лицата зад микрофона е толкова временно, че дори не си струва да бъде запомнено.
България е пълна с талантливи актьори, рецитатори, поети, писатели и те са хората, които по такива светли за българите поводи трябва да стоят на сцената - за малко, колкото с думите на поети и хора на перото да напомнят колко значим е моментът.

Преклонението изисква вглъбяване и тишина, а не кресливо противопоставяне и назидателно говорене от микрофона по силата на това чия амбиция е победила в надпреварата да е точно на това място във въпросната година.
Някой ще се сети ли за мъдро изказване на годишнина от смъртта на Апостола на кой да е от предходните президенти, премиери или председатели на Народното събрание?

От година на година остава все по-киселия вкус на партийна злоупотреба със хората-символи на България. Нямаме нужда политици да ни обясняват нито кой е Левски, нито какъв е заветът му, нито какво е искал да ни каже, нито защо е написал "народе????" и докъде сме стигнали сега и какво би си помислил той. Никой от нас не е толкова плиткоумен, че да не се досеща от десетилетия и най-вече - да не вижда в какво са превърнати заветите.

Точно толкова не се нуждаем от политици и на 24 май. Писменост, слово, сила на познанието и жажда за наука. Някой от тези хора заслужава да бъде отпред и да ни каканиже своите мисли за знанието? Например някой без познания по география или по правопис?

Все си мисля, че ако някого от държавниците наистина го е грижа за опазване стойността на националните чествания и празници като Съединението, Независимостта и 24 май, трябва да внесе предложение политиците завинаги да слязат от сцената. Което партийно лице ще води шествие, да го направи в името на нещо и по свой маршрут, а не към сцената на събиране в името на национална кауза, която да добие кисел партиен нюанс.

Дълбоко вярвам в това.

*Коментарът е от фейсбук