Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сериозни политически сътресения в Ирландия. Шин Фейн води по преференциален вот във всички възрастови групи под 65 и вече е ясно, че печели най-много гласове в Ирландия - макар и далеч недостатъчно, за да формира правителство. Това е невиждан обрат, разбил неочаквано партийния дуопол на Ирландия, неотменим от 30-те години на миналия век насам. Сред големите нетни победители са и Зелените, които скачат от две на десет места в ирландския Даил (Народно събрание).

Задават се мъчителни коалиционни преговори. Двете традиционно доминиращи партии, Фине Гаел (партията на настоящия премиер Лео Варадкар) и Фиана Файл, отказват да съставят правителство с националистите от Шин Фейн заради историческите им връзки с ИРА, но по-младият електорат изглежда вече не се вълнува от спомена за тероризма.

Варадкар е уважаван политик в чужбина, но у дома имиджът му е свързан с редица неразрешени социални проблеми, например с достъпа до здравеопазване, липсата на ново жилищно строителство и високите наеми. Явно големите либерални постижения по негово време - легализирането на абортите и еднополовите бракове - не са достатъчни.

*Oт фейсбук!