Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боил Банов СНИМКА: Архив
Боил Банов СНИМКА: Архив

Български православни икони от периода на XVI - XVIII в. ще бъдат изложени в Лувъра в отдела за ислямско изкуство през лятото на 2020 г. Това ще бъде третата българска изложба в Париж.

Темата е “Изкуство и култури в България” (XVI - XVIII в). От Института по изучаване на изкуствата към БАН обаче реагираха остро срещу експозицията с мотива, че така отново се появявало “западноевропейско отношение към нас като част от европейска Турция”.

Несериозно е, че ще бъдем представени като Европейска Турция в изложбата в Лувъра, коментира обаче министърът на културата Боил Банов пред журналисти в парламента днес. Обясни, че изложбата била договорена още през 2016 г.

На въпрос защо в ислямския отдел на Лувъра, министърът поясни, че такива са исканията на музея. "Ние хубаво се интересуваме какво да му дадем, но той се интересува от някакви периоди".

На въпрос дали го притеснява, че ще бъдем изложени в ислямски отдел като изложба, министър Банов отговори: "Аз не съм ксенофоб. На този въпрос даже не искам с подсмихване на отговоря, защото ще бъде несериозно. Надявам се, че всички ние не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като говорим за 16-18 век ще има много неща, свързани с исляма, ще има и много неща, несвързани с исляма. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.",

Банов коментира и отменения балетен конкурс във Варна като обясни, че на организаторите им трябвали 400 хил. лв за провеждането, а държавата можело да отпусне само 100 хил. лв.