Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 6 часа дебати БСП, “Демократична България” и Борис Бонев гласуваха “против”

Готвят проекти за 390 млн. евро, за да стигне метрото до “Слатина” и “Левски”

80% от бюджет 2020 на София и 95% от инвестиционната програма са насочени към кварталите - ремонти на улици и тротоари, нови детски градини и училища, по-добро транспортно обслужване и подобряване на чистотата на въздуха. Това обясни в четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова на сесията на СОС, като представяше бюджета за тази година.

Дебатите по финансовата рамка, която е 1,729 млрд. лв., или с около 20 млн. лв. по-малко от 2019 г., обаче продължиха рекордните над 6 часа. Бюджетът бе приет с 32 гласа на общинарите от ГЕРБ, “Патриоти за София” и изненадващо дори от лидера на “Атака” Волен Сидеров. Против бяха БСП, “Демократична България” и Борис Бонев от “Спаси София”.

За 2020 г. общината планира 789 млн. лв. собствени приходи, или с 64 млн. лв. повече от 2019 г. С 12 млн. лв. се увеличават парите за ремонт на квартални улици, с 10 млн. лв. ще разполагат районните кметове. 63 млн. лв. целево са заделени за строеж на 13 детски градини, 2 ясли, 6 училищни сгради и ремонт на 26. С 21,5 млн. лв. повече ще има за градския транспорт, който трябва да измине 2 млн. км повече. 479 млн. лв. ще е размерът на инвестициите, като 60% са евросредства.

“Чух много спекулации, че капиталовата програма е по-малка. Причината е завършването на най-големите обекти, финансирани с евросредства. Тази година завършваме третата линия на метрото. Това са сериозни инвестиции в кварталите “Подуяне”, “Хаджи Димитър”, “Овча купел”, “Красно село”, “Горна баня” и др. Изброявам ги, защото мантрата, че няма инвестиции в кварталите и манипулациите, че големите обекти са някъде другаде, е удобна за политически внушения, но е далеч от истината”, отсече Фандъкова.

Общината вече е подала заявка за следващия програмен период за финансиране от 390 млн. евро за разширение на метрото към кварталите “Левски” и “Слатина”. За довършване на третия лъч, покупка на нови тролеи, трамваи и електробуси са предвидени 203 млн. лв.

Тази година ще продължи

разширението на

булевардите “Ф. Кутев”

и “Т. Каблешков”,

ще се прави пробивът на бул. “Петър Дертлиев”, връзките на бул. “Ботевградско шосе” със северната скоростна тангента и др. За основни ремонти са предвидени над 172 млн. лв.

С 42 млн. лв. ще се обновяват паркове. До месец Фандъкова ще представи програма за засаждане на дървета в кварталите.

Фандъкова заяви, че предложенията на всички политически групи потвърждават приоритетите на общината - инвестиции в кварталите, удобен градски транспорт, озеленяване, образование и дигитализация. Тя напомни, че в предизборната кампания много кандидати са обяснявали, че бюджетът е прекалено голям, но сега същите хора мотивират идеи за още разходи с увеличаване на приходите. “Средства, които не съществуват, могат да бъдат обещани и дори изхарчени. Това обаче значи дупки в бюджета - нещо, което за 10 г. не допуснах. Няма да допусна и сега”, отсече Фандъкова и добави, че приоритетите в бюджета не са предмети за търг в аукционна къща.

Тя се обяви против

предложение на ДБ

за продажба на 20%

от “Софийски имоти”

“Този филм софиянци вече сме го гледали. През 90-те години “Софийски имоти” е управлявало много от най-хубавите сгради и терени. Впоследствие огромна част са станали частни. Други, като къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър, общината реално е загубила, като ги е вкарала в капитала на смесени дружества. Да, и това вероятно е станало с добрите намерения на ваши колеги и под предлог за повече инвестиции за хората. Ако предложението е просто повод да не се подкрепи бюджетът, го разбирам, но мисля, че не се нуждаете от такъв”, отсече Фандъкова.

Още преди дебатите от БСП обявиха, че няма да подкрепят бюджета. “Не виждаме желание и амбиция за справяне с проблемите в София”, заяви шефът на соцгрупата в СОС Калоян Паргов. БСП предложи увеличение на приходите с 53 млн. лв., които да са за нови детски градини и 2 спортни зали, но то не бе прието.

Отхвърлени бяха и предложенията на “Демократична България” за квартални проекти. “Нашите кметове са дали десетки предложения, които не бяха одобрени. В районите се правят метро, пътища, да, това са проекти, но говорим за проекти, които касаят местната общност.

400 000 лв. средно на

район е смешна сума

Къде виждате промяна в транспорта, дигитализация”, попита шефът на групата на ДБ в СОС Методи Лалов.

От малко предвидени средства се оплакаха кметовете на “Слатина”, “Лозенец” и “Красно село”. Фандъкова отговори, че общината не финансира списъци, а готови проекти. “Всички средства са за кварталите, не отиват извън София. Не приемам софиянци да се делят на наши и ваши. Нося отговорност пред всички граждани”, добави Фандъкова.

Независимият Борис Бонев пък сравни бюджета със ситуацията в Перник - “наливаме, но всичко потъва и не стига до гражданите”. Според него бюджетът е неамбициозен. “Когато всичко ви е приоритет, нищо не е приоритет и резултатите са нулеви”, обясни Бонев.