Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р АтанасМихайлов: Високи дози вит. А и С, сокове от моркови, ряпа и лучено вино  

С калций, вит. С и магнезий правим кръвоносните съдове непробиваеми за щамовете, казва д-р Фурнаджиев

Полезен щит са клеевата тинктура, мащерката, лавандулата, соковете и греяното вино с билки 

Пълен списък със съветите на петима топспециалисти как да се пазим от грипа

Как да се предпазим от опасния коронавирус и останалите грипни щамове този сезон?

Специалисти като шефа на департамент "Имунология" към БАН доц. д-р Андрей Чобанов са категорични, че до момента не е разработена ефективна терапия и всички медикаменти са насочени единствено за борба с последиците. Единствената защита може да бъде обща ваксина, тъй като сегашните се оказаха крайно неефективни. За съжаление такава все още няма. Затова "168 часа" се обърна към няколко известни медици за съвет

как да се

защитим

от новия коронавирус и останалите грипни щамове.

"Между новия и циркулиращите вируси има някои общи принципи и един от тях е, че няма ефикасни лекарства", коментира пред "168 часа" популярният д-р Атанас Михайлов.

Според него от 2014 г. е установено, че един от най-известните антивирусни препарати не само не намалява хоспитализациите, но няма и доказателства, че облекчава симптомите.

Според него най-важно за превенцията освен

честото миене на ръце и хигиената

е в този период да се приемат високи дози витамин С.

"Макар че критиците не признават, има много публикации за ефективността му, установени още от Лайнъс Поулинг - коментира д-р Михайлов. - Шипките са много добър източник на този витамин, тъй като в 100 г плод се съдържат до 1-2 г. от него." В това отношение много подходящо е шипковото вино - шепа счукани на ситно шипки, една чаша захар се поставят в 3-литров буркан и се заливат с вода. След няколко дни витаминната бомба е готова и спокойно може да се консумира и от деца.

Според Националния институт по здравеопазването на САЩ максималната доза вит. С на ден за възрастни може да е до 2 г. За деца до 3 г - 400 мг, от 4 до 8 г. - 650 мг, а от 9 до 13 г. - 1,2 г.

Разбира се, тези дози са няколко пъти над нормите и са препоръчителни само в случаи на епидемии.

"Има и шумящи таблетки, но аз предпочитам витамин С на прах, тъй като е подходящ за поставяне в

чайове, сокове, супи

и салати", казва д-р Михайлов.

Другият витамин, който той препоръчва в подобни моменти, е вит. А.

"Благодарение на него се синтезират имуноглобулини тип А, отговорни за локалния имунитет, т.е. да не се допусне нахлуване на вирусите в тялото - обяснява д-р Михайлов. - Провитамин А - каротин, също е интересен и се съдържа в големи дози в морковения сок, в тиквата и във всякакви оранжеви, жълти и тъмнозелени плодове и зеленчуци като спанака и др."

Препоръчителните дози са от 2,000 I.U. до 20,000 I.U. Тезата на д-р Михайлов се потвърждава и от десетина проучвания на Американския национален институт по здравеопазването, които установяват, че дефицитът от този витамин сред населението е огромен. В същото време според организацията има категорични доказателства, че именно той осигурява "първата линия на

защита срещу нахлуване на токсини,

тъй като е отговорен за изграждането на здрава кожа и лигавици. Витамин А е част от мощната антиоксидантна група хранителни вещества. Бета-каротинът и витамин А всъщност унищожават канцерогените, които причиняват рак."

Според д-р Михайлов общото между обичайните сезонни щамове и новия, идващ от Китай, е белодробното увреждане или ТОРС - тежък остър респираторен синдром.

На въпрос на "168 часа" как може да се лекува това усложнение, д-р Михайлов обясни, че един от начините е да се наблегне на комбинация между кромид лук и мед. "150 г лук се смилат, смесват се със 100 г мед и се поставят в буркан, където се оставят да преседят 15 дни", обясни специалистът. Според него в подобни периоди много важен е и сокът от черна ряпа. Както мащерката, така и лавандулата. Мащерката съдържа веществото тимол, известно със

силните си бактерицидни свойства,

а лавандулата от древността е популярна с мощните си антивирусни качества. Лавандуловото масло е полезно и при втриване в гърдите, но може да се приема и през устата.

"При лечението на ТОРС е много полезно и лученото вино, чийто ефект е открит от прочутия френски лекар-фитотерапевт Морис Месеге - допълва д-р Михайлов. - 200 г настърган кромид лук (по-добре червен), 100 г чист пчелен мед и 750 мл бяло вино. Смесват се в подходящ съд и след 5 дни в тензух съставките се прецеждат. От лученото вино се приемат по 50 мл два-три пъти на ден. За един курс са необходими между 4 и 6 бутилки с по 750 мл бяло вино във всяка."

Напитката се препоръчва включително и за астматици, за хора с хронични бронхити и прекарали пневмония.

Според д-р Михайлов при епидемии като сегашната полезен е и приемът на капки ехинацея. В рамките на десетина дни количествата могат да са над обичайните - примерно по 55 капки 3-4 пъти дневно.

За превенция много полезна е и клеевата тинктура и приемът на

морковен сок

всяка сутрин

Необходимо е и да се следи дали краката на децата винаги са топли, те да се извеждат поне за един час на ден и температурата в жилищата да не е по-висока от 21 градуса. Наред с това при подобни епидемии е препоръчителен и приемът на всякакви тъмни сокове - от бъзови плодове, арония, къпини и боровинки.

И ако всички тези средства помагат, за да се предпазим от новия коронавирус и обичайните щамове, въпросът е какво да правим, ако все пак се заразим.

Д-р Михайлов отново има нестандартен подход, базирайки се на откритието на Нобеловия лауреат Йошинори Осуми.

През 2016 г. той бе отличен заради приноса си за ползите от автофагията. Тогава той установи, че чрез глад в организма настъпва така нареченият процес "самоизяждане", но не на всички клетки, а само на засегнатите от рак и вируси.

Затова д-р Михайлов препоръчва при заразяване първо да се започне с една супена лъжица

английска сол с

малко вода,

след което в продължение на 2 дни да се приемат само билкови чайове и вода.

"Английската сол е и мощен антидот", казва популярният специалист. Идеята на това лечение е тялото само да се изчисти от коронавируса или от обикновения щам.

Според д-р Михайлов каляването на тялото също е мощен инструмент срещу вирусите, но то трябва да започне по-отрано. Лекарят даде за пример хора, които познава и на 1 и 2 януари обикновено се къпят в морето. Според него те са като имунизирани срещу щамовете.

"Самият

аз се поливам

със студена вода

сутрин и вечер и досега не съм се разболял", усмихва се лекарят.

Малко по-различна е методолигията на предпазване на известния наш УНГ специалист д-р Бари Фурнаджиев, поддържащ гласовете на повечето оперни, оперетни и попизпълнители.

"Най-важното е честото миене на ръце, да се избягват прегръдките и местата със струпване на много хора - съветва докторът. - Това са ресторанти, кинозали, театри. На улицата също е препоръчително да се носи маска, тъй като инкубационният период е до 14 дни. На този етап е задължително да подсилим имунитета с поливитамини, калций, витамин С и магнезий. Причината е, че именно те изграждат съдовата система. Тя е като тръба и когато в нея попадне куршум, ако всичко е наред, той ще се отблъсне и няма да я засегне, но ако не е - ще проникне в кръвта и настъпва заразяването. Когато усетите треска, това е сигнал, че кръвта вече не е стерилна и в нея има инфекция. Но ако вземаме подходящи дози калций, магнезий, вит. С, съдовете ни ще са защитени като жици с изолирбанд."

Според Фурнаджиев много полезен в тази ситуация е и един стар медикамент, който представлява калциево-магнезиева сол на фитинова киселина. Той е предпочитан от студентите преди изпит, тъй като подсилва паметта, но препаратът има още едно важно свойство - той е силен антиоксидант, който увеличава клетъчния имунитет и по щадящ начин повишава имунитета на целия организъм.

Д-р Фурнаджиев в този период е почитател на още един медикамент, повишаващ паметта и концентрацията - в него има

гинкобилоба, омега-3, фолиева киселина

и витамини. Те заедно с вит. D са важни за усилване на защитните сили при вирусни епидемии.

Според лекаря много важно е в този период да не се правят никакви диети.

"Напоследък сред студентите ми е много популярно веганството, но моментът е крайно неподходящ за подобни експерименти със здравето - казва лекарят. - Безпокоя се, че младите масово пушат марихауна, но в този период е задължително да спрат, защото тя буквално срива имунитета и разрушава невроните в мозъка."

Според лекаря, ако настъпи заразяване, веднага трябва да прибегнем към някой от доказаните антивирусни препарати и да пием много чайове.

"Ако това лечение не даде резултат до третия ден, трябва да се иде на лекар", съветва д-р Фурнаджиев.

Ето и мнението на други наши медици как да се предпазим и лекуваме от актуалните вируси.

"Китайците палят пура (мокса) от пелин и пушекът й убива вирусите във въздуха - казва д-р Ангел Каяджиев. - Всички лекарски кабинети в Китай ухаят на пелин през зимата и никой не се притеснява от пренасяне на заразата. Парата от оцет също неутрализира вирусите."

Според него при висока температура е добре да се пие

чай от бял равнец,

който предизвиква изпотяване и облекчава дискомфорта при инфлуенца. Ефектът му се усилва, ако към него се добави канела и лимонов сок. Той е полезен и при кашлица, защото чисти токсините от тялото. Особеното при него е, че ако се заложи на този тип лечение, трябва да спрат мазните храни. Чаят не е препоръчителен и за деца до 12 г.

"По време на грип е добре да се пие и липов чай с мед или чай от джинджифил, който детоксикира - съветва лекарят. - Препоръчвам и рецептата на френските крале срещу настинка - пилешка супа с малко черен пипер, като

пилето се вари задължително с кожата,

в която се съдържат естествени антибиотични вещества."

Исландският лишей действа добре при бронхиална астма, грип, пневмония. Има го по боровете от северната страна на ствола, но се продава и на таблетки, казва докторът. Според него за повишаване на имунитета е много полезно разтриването на гръдната кост със свитите пръсти на двете ръце.

"При хрема и синузит е добре да се разтрива точката между палеца и показалеца на ръката - казва д-р Ангел Каяджиев. - Другата акупресурна точка е отстрани на ноздрите, а третата е между очите. Добре е тези точки да се намажат с ментово, евкалиптово или масло от чаено дърво. Те са с мощен бактерициден ефект и са идеални за справяне с грипа."

Всеки може сам да реши кой метод да избере докато заразата бъде овладяна. 

Повече по темата ще откриете тук.

Д-р Бари Фурнаджиев
Д-р Бари Фурнаджиев
Д-р Атанас Михайлов
Д-р Атанас Михайлов
Д-р Връбка Орбецова
Д-р Връбка Орбецова