Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОРИС ДЖОНСЪН
БОРИС ДЖОНСЪН

Няма шанс за ново

търговско споразумение

Новото британско правителство изненадващо обяви, че преходният период по раздялата на Великобритания с ЕС няма да бъде удължаван след края на 2020 г. и това ще бъде записано в законодателството за Брекзит. Обсъждането му ще започне в петък в британския парламент, който се събра вчера на първото си заседание след изборите.

Това означава, че шансовете за запазване на по-тесни отношения между Обединеното кралство и ЕС рязко намаляват. Преговарящите от страна на Брюксел многократно са заявявали, че е непосилно да се постигне ново търговско споразумение, което да предвижда нулеви митнически тарифи за някои стоки. Затова в досегашните споразумения бе записано, че през юни може да се договори удължаване на преходния период до края на 2021 г. или до средата на 2022 г. и движението на стоки и хора през това време да продължи, както досега.

Премиерът Борис Джонсън обаче е против такъв сценарий. Той обясни решението си с мощната подкрепа, която е получил на изборите. Според него, след като избирателите са гласували заради обещанието им за бърз Брекзит, това трябва да се случи, защото те ще бъдат “правителство на хората”.

Пазарите реагираха негативно на новината и курсът на паунда започна отново да пада, след като се бе покачил заради голямата изборна победа на Джонсън. Опасенията са, че липсата на търговско споразумение с ЕС ще създаде сериозни проблеми за британската икономика през следващите години. Много инвеститори ще се отдръпнат заради липсата на яснота при какви митнически условия ще търгуват с Европа, а и притокът на работници ще секне заради въвеждането на визов режим.

Джонсън обяви и малки рокади в състава на правителството, с което започна да управлява през юли. По-радикални ще има през февруари, когато страната напусне ЕС. За министър на Уелс бе назначен Стивън Харт, тъй като предшественикът му си подаде оставката заради съдебен скандал. Ники Морган пък се наложи да бъде преназначена за министър на медиите и спорта, след като отказа да се бори за депутатското си място на изборите, което е условие за участие в правителството. Кралицата обаче ѝ е присъдила преди дни благородническа титла, което я прави член на горната Камара на лордовете и тя отново може да се върне в кабинета.