Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПСИХИКА: Тезджан все още не може да се отпусне, когато застане на старта.
ПСИХИКА: Тезджан все още не може да се отпусне, когато застане на старта.

ЖЕГАТА и влагата в Пекин са убийствени. Стадионът е пълен. Предстои най-атрактивната дисциплина. Спринтът на 100 м при жените.
На старт застават топатлетките на планетата, за да определят шампионката от световното първенство за девойки до 19 г. Русокосото момиче от Първомай пресича първа финалната линия.
Сензацията е налице. Ден по-късно тя отнася конкуренцията и на 200 м. Връща се с два златни медала.

Четири години и половина по-късно Тезджан Наимова загрява в мрачната зала "Фестивална". Завърнала се е едва преди няколко седмици на пистата. Обстановката є е позната, но все още не може да диша като останалите атлети. Гледана е с уважение от нейните конкуренти, които не са били заточени извън спорта за две години.
На стълбичката за награждаване чаровната спринтьорка се оказва на непознато за нея място. Една стъпка след победителката Таня Митич. Наимова е останала втора с резултат 7,46 сек., докато шампионката е със 7,42 сек. Въпреки това разочарование не се чете по очите на талантливата лекоатлетка.
"Загубила съм чувството за
реална надпревара
- признава Тезджан няколко минути след награждаването. - Залата ми е чужда. Мисля за прекалено много неща. Не съм способна да се отпусна. Имам много аванс на старта. Губя около 10 стотни при тръгването. На състезание не мога да постигна резултатите от тренировките. Това е нормално, когато дълго време човек е извън пистата. Не съм възприела все още новото правило с фаулстартовете. Бях свикнала със стария регламент. Това също оказва психологическо влияние."
Мистериозното прекъсване е причинено от нарушаване на допинг правилата.

Спринтьорката не иска да говори за провинението. Казва, че е оставила проблемите зад гърба си. Официално е наказана в края на 2008 г. от Българската федерация по лека атлетика за
манипулиране
на допинг проба
Казано на прост език - подмяна на урината, която е трябвало да бъде изследвана за забранени вещества.
"Не сме се интересували как точно е станал проблемът - доверява президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. - Успяхме да убедим Международната федерация да утвърди минималното наказание за подобно провинение - 2 години. За същото няколко рускини бяха санкционирани за по 4 години. Манипулирането на допинг проба се наказва най-строго. Ако те хванат с анаболен стероид, получаваш две години, но за измама - четири."

Принудителното прекъсване не изважда Тезджан от спорта. Тя продължава да тренира в Пловдив, въпреки че няма състезателни права.
"Не съм спирала да се готвя през тези две години - казва атлетката. - Имах и повече свободно време. Ходих да играя тенис на "Лаута", където е израснала Цвети Пиронкова. Нямам намерение да сменям спортовете. Ще остана в атлетиката."
Завръщането на най-високо ниво за Тезджан ще бъде отложено поне до лятото. Тя имаше шанса да участва на европейското първенство в зала, което ще се проведе от 4 до 6 март в Париж, но не успя да покрие норматива на 60 м от 7,32 сек.
"С треньора є Стойко Цонов говорихме да се концентрира върху
летния сезон
- подсказва плановете на спринтьорката президентът на федерацията Добромир Карамаринов. - Надявам се да насочи усилията си върху щафетата 4х100 м. Имаме много силни момичета като Ивет Лалова, Ина Ефтимова, Габриела Лалева и младите Карин Околие и Галина Николова. Ще създадем конкуренция. Смятам, че те са способни да влязат във финал на световното първенство през тази година."
Тезджан Наимова е сигурна, че най-добрите є успехи тепърва предстоят. Тя не е забравила времената, когато бягаше наравно с елита на планетата.
"Не съм си поставяла за цел покриване на норматива за европейското първенство в зала - признава 23-годишната спринтьорка. - Искам да напредна с резултатите за лятото.

Основната задача
е класиране за олимпийските игри в Лондон и постигане на добри класирания там. Знам какво е да си сред елита. Станах световна шампионка на 19 години. Същата година бягах в турнири от Златната лига при жените. Финиширах пета. Следващия сезон също имах много добри участия. Когато човек вярва в себе си, всичко е възможно. Много хора твърдят, че успехите идват с талант, но при мен всичко е с много труд. Никога не съм се мислела за много талантлива, но за сметка на това се раздавам много на тренировките."

Добромир Карамаринов: Зала "Фестивална" е за "Гинес"
Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов от дълги години е начело на кралицата на спортовете у нас. Той даде интересно мнение относно плановете и условията за най-добрите ни спортисти за предолимпийската 2011 г.
- Г-н Карамаринов, предстои първото голямо изпитание за атлетите през тази година - европейското първенство в Париж (4-6 март). Какви са вашите очаквания?
- Имаме четири състезателки, които са в отлична форма. Това са Ваня Стамболова, Венелина Венева, Ина Ефтимова и Петя Дачева. Надявам се те да реализират възможностите си. За съжаление условията за подготовка през зимния сезон у нас са много лоши. Ползваме зала "Фестивална" цели три месеца. Това се отразява и на летния сезон. Настилката е на 43 години. Абсолютен рекорд за "Гинес". Със сигурност е най-старата в Европа. На нея са бягали през 1971 г., когато се е провело второто европейско първенство. По това време на Стария континент е имало три зали на кръст. Надявам се най-после ръководството на министерството на спорта да спази обещанията си.
- Догодина е олимпиадата в Лондон. Колко квоти очаквате да спечелят българските лекоатлети?
- Покриването на квотите започва от 1 май. Надявам се да класираме между 15 и 18 човека. Това е бройката от последните три олимпиади.
- През 2007 и 2008 г. имахме доста положителни допинг проби. Най-добрите ни състезателки като Ваня Стамболова, Венелина Венева, Даниела Йорданова и Тезджан Наимова бяха хванати. Какви мерки ще вземете, за да се избегне този срам?
- Борбата с допинга е много сериозна част от нашата дейност. Изискали сме от министерството на спорта и антидопинговата агенция, която е към него, да вземат проби от всяко състезание. Дори на последното държавно първенство бяха направени много тестове.

Стамболова и Венева във форма
Ваня Стамболова и Венелина Венева се намират в страхотна форма преди европейското първенство в Париж.
Възпитаничките на треньора Георги Димитров ще бъдат сред претендентите за медали в своите дисциплини. Ваня Стамболова спечели преди броени дни турнир в Будапеща в коронната си дисциплина 400 м. Тя получи и наградата "Спортист на месеца" в град Варна.
Венелина Венева също покри норматив за участие на "Евро 2011" в зала. Тя преодоля 197 см на националния шампионат на Румъния.

Йорданова се цели в Лондон
Даниела Йорданова, която беше заловена в употреба на тестостерон непосредствено преди Игрите в Пекин, има намерение да запише участие на трета олимпиада.
Тя беше 10-а в Сидни през 2000 година в коронната си дисциплина 1500 м и пета в Атина през 2004-та на същата дистанция.
Бегачката пропусна голяма част от зимния сезон. Причината е липса на финансови средства за подготовка.

Лалова започва през лятото
Една от най-добрите ни спринтьорки през последните години Ивет Лалова пропусна зимния сезон.
Талантливата софиянка няма да участва на европейското първенство под покрив в Париж. Основната цел е световният шампионат на открито. Националната рекордьорка на България на 100 м ще се опита да си върне формата от олимпиадата в Атина. Тогава тя направи феноменални бягания на 100 и 200 м, като записа четвърто и пето място. През 2005-а Лалова счупи бедрена кост и беше извън пистите в продължение на две години.