Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соцлидерката възмутена, че ходил с държавния самолет на конгреса на ЕНП в Загреб. Той: Яд ви е, че там избраха Габриел с най-голям вот

Има ли Борисов пръст в искането на оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП? Този въпрос изясняваха в пленарната зала премиерът и шефката на социалистите. Борисов пристигна да отговори в парламентарния контрол на въпрос на Нинова защо в Германия е обявил, че Шенген не ни трябва (виж по-долу).

Напрежението между двамата дойде от декларация на БСП, в която Нинова обяви криза в държавата - с болничните, пенсиите и безводието в няколко града. “Некомпетентни сте да управлявате, а корупцията е ваша емблема”, изреди лидерката. Обвини Борисов в самозабравяне и чувство за безнаказаност, които демонстрирал и на конгреса на ЕНП в Загреб, като цитира публикация в хърватския вестник Jutarnji list. Там на едната снимка показали Себастиан Курц, който пътува в икономичната класа, а на другата как Борисов пристига с правителствения самолет. Рибата се вмирисва от главата, отговорността носи първият с оставка, заяви тя.

Всички държавни лидери са пристигнали със самолетите си, а Курц вече не е никакъв в Австрия, обясни Борисов. Беше свободен само еърбъсът, за да не се пребием с фалкона, продължи той. Напомни, че еърбъсът е купен при управлението на БСП точно за да превозва делегации по-бързо. И се усъмни, че избирането на Мария Габриел за вице на ЕНП с най-голям вот е мъката на Нинова. Радвам се за успели българи, но държавни пари се ползват за партийни цели, отрече тя.

Да не се плаща първият ден от болничните, няма да бъде внесено, продължи премиерът. Не говоря в лично качество, а от името на 1 млн. българи, подкрепили БСП - не им отнемайте правото да ви искат оставката, не се даде Нинова.

“Аз за разлика от вас 2 пъти съм обещавал и съм си подавал оставката. А вие обещахте и излъгахте тези 1 млн. българи”, веднага атакува Борисов. Макар че за въже в къщата на обесения не се говори, вметна иронично той.

“Излъгах не тях, а вас и няколко бизнесмени в България. Искате ли да ви кажа няколко имена и колко пари хвърлихте върху това да ме смените в БСП”, избухна соцлидерката. Няма да овладеете БСП, поне в скоро време, зарече се тя.

Нинова да назове поименно кои са тези бизнесмени, а ако я е страх - поне откъде са, какъв им е бизнесът, призоваха по-късно вчера от ГЕРБ на брифинг в централата на партията. И допуснаха, че може би тя се прави на жертва преди конгреса и вътрешните избори в БСП.

Премиерът: Много съм ядосан за Шенген!

Изпълнили сме всички критерии за Шенген, ядосан съм, че все още не е факт. Така отговори премиерът Бойко Борисов на Корнелия Нинова в парламента.

Питането на Нинова за Шенген отлежа 2 месеца и половина. Преди повече от месец премиерът трябваше да отговори на него в рамките на парламентарния контрол, но тогава Народното събрание не успя да събере кворум. “На 3.09. в Германия изненадващо, без решение на парламента и Министерския съвет, премиерът казва: “В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Какво ще се промени? Много важно, няма да си показваме картите.” Предпоследно - какво е мнението на правителството?”, гласеше въпросът на лидера на БСП. “Всичко, което е трябвало да се направи за Шенген, е направено. Заслуга е и на вашето, и на нашето правителство. Бях гост в Бундестага като добър пример как пазим границата си. Тогава те казаха - ние много ви подкрепяме за Шенген. И това много ме ядоса, защото кой на каквато трибунка излезе и казва: “Ние ви подкрепяме.” Ама какво ми говорят, че ни подкрепят? Изпълнили сме всички критерии”, обясни Борисов.