Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милена Кадиева СНИМКА: Авторката
Милена Кадиева СНИМКА: Авторката

Мъж е задължен от съда да посеща програма за насилници заради дългогодишен тормоз над съпругата си. При последния случай през лятото на т. г. той блудствал с нея и й нанесъл прорезни рани с нож. Това съобщи Милена Кадиева от неправителствената организация, която биячът трябва да посещава консултации за овладяване на агресията.

Карловският районен съд му е издал ограничителна заповед за 18 месеца. Той е отстранен принудително от семейното жилище и за този срок няма право да го приближива. Има забрана и да доближава жена си.

"В момента решението на карловските магистрати се обжалва от насилника. Ако мерките за защита на жертвата бъдат потвърдени от по-горната инстанция, то съпругът е длъжен до 7 дни да започне консултации с психолозите ни. В противен случай ще сезираме прокуратурата за неизпълнение на съдебен акт", обясни адвокат Кадиева. От началото на т.г. досега в неправителствената организация са дадени 590 безплатни консултации на пострадали от тормоз вкъщи.

Организацията е провела и изследване на законодателството във връзка с домашното насилие, като са наблюдавани 30 дела от последните 3 г. Изводите са, че средната възраст на жените жертви по описаните казуси е 45 г. Най-младата е била на 23 г., а най-възрастната - на 80 г.