Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика, заяви шефът на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов, след като получи от председателя на агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов лиценза за шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това стана на церемония в агенцията, на която присъстваха вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

След модернизацията, животът на шести блок бе удължен с 30 години, но максималният срок на лицензията, която може да издаде АЯР (Агенцията за ядрено регулиране), е 10 години.

След днешния ден приключи програмата за удължаване на срока за експлоатация на двата блока на атомната централа. Преди 2 години лиценз получи и пети блок. Програмата за модернизацията започна през 2012 г., оттогава са изпълнени двете мерки, а АЕЦ е инвестирала в тях 474 млн. лева собствени пари.

Министър Петкова заяви, че денят е хубав за цялата българска енергетиката и българската икономика, тъй като АЕЦ "Козлодуй" произвежда 34% от електроенергията в държавата на достъпни цени. Тя подчерта, че с лицензията на шести блок правителството е изпълнило един от основните си приоритети, а именно удължаване срока за експлоатация на пети и шести блок.