Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На тази фотография Тодор Живков е със своя добър приятел Агостино Нето - първият президент на Ангола, починал точно преди 40 години. Нето умира в Москва от цироза и по стар съветски обичай е балсамиран, както се полага на марксист от неговия мащаб. След процедурите тялото е запечатано в специална капсула и изпратено в Ангола, където започва строежа на футуристичен мавзолей. Мястото няма нищо общо с типичната за целта архитектура, наложила се в СССР, България, Виетнам и Китай, а по-скоро наподобява космодрум с ракета, готова за изстрелване.

Проблемът обаче не е в сградата, а в мумията, която започва да позеленява. Прословутата съветска балсаматорска школа, из чиито формалинови вани са киснали такива известни трупове като Ленин, Сталин, Георги Димитров, Клемент Готвалд и Хо Ши Мин, удря на камък с пигментацията на чернокожия вожд. (След години това ще се случи и с Форбс Бърнхам - президент на Кооперативна република Гвиана.) И като имаш зелена мумия, не ти остава нищо друго, освен да я погребеш.

Но историята продължава с неочакван обрат, защото едно момиче на име Михаела Маринова ще пожелае ДНК експертиза, опитвайки се да докаже, че Агостино Нето е не само баща на независима Ангола, но и неин биологичен родител. Между 13 и 19 юли 1973 г. Агостино Нето е в България, от която по това време получава помощ и подкрепа за Народното движение за освобождение на Ангола. Настанен е в хотел "Рила" в София. По време на краткия си престой има контакт с жена, която следващата година ражда момиченце. Бебето е оставено в сиропиталище.

Години по-късно, когато Нето вече е добил световна слава и е станал държавен глава, майката намира изоставеното си дете, за да каже кой е баща му. През 90-те години Михаела се вижда с разни официални представители от Ангола, докато е в България, после се жени за зимбабвиец и отива да живее в Хараре, където осъществява и първите контакти със семейството на Агостино Нето. Както обикновено става в такива случаи, фамилията е разделена в отношението си към нея. След което тя се мести в Лондон, където отново има контакт с членове на семейството и дори опит за ДНК анализ чрез материал от племенника на покойния президент. Най-достоверен резултат би се получил, естествено, ако се извърши ексхумация на зелената мумия, но това е немислимо по разбираеми причини.

От фейсбук