Родна изба прославя Совиньон блан от Тракия
New Bloom Winery стартира гроздоберната кампания с този сорт и очаква много добра реколта
Добра реколта от грозде очакват в най-модерната изба в Пловдивско New Bloom Winery. Те стартираха гроздоберната кампания с легендарния си сорт Совиньон блан в края на миналата седмица.
За последните две години именно той им донесе най-високото възможно отличие best of class на международния конкурс в Лос Анджелис. През миналата година с него беше наградено виното в серията Face to Face, а тази призът отиде при Pixels – и двете от Совиньон блан.
„Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%”, обясниха от винарната в Съединение.
Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода. Предимство за производителя е, че лозята се намират близо до винарната, защото вкусът на виното е друг, когато се реагира бързо. Близостта позволява на екипа и да осъществи контрол във всяка една точка в производството.
Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти.
Сортът Совиньон блан е сред най-популярните както по света, така и у нас. В ресторантите и заведенията той е най-предпочитаният бял сорт.
„Една от основните ни цели е да представяме вкусни и балансирани като вкус и аромат вина. Вярваме, че именно характерните особености на региона ни помагат да подчертаем и изпъкнем с индивидуалност дори и когато става дума за популярни сортове като Совиньон блан“, коментират винените експерти.
През последните години New Bloom Winery следва нова линия – да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции, с повече плодовост. Главен енолог на винарната е Владимир Влъчков.
Всички вина се правят от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Тракийската низина. През 2017 г. този регион намери място сред най-добрите за винолюбители.
В избата залагат на класически френски сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, на малко известни немски разновидности – Дорнфелдер, Регент, и на италианската Глера, от която се прави Просеко.
Най-четени
-
Мини-Шенген с Гърция и Румъния става токсичен
Ще ни изолира и ще ни превърне в буферна зона за бежанци, която сами ще трябва да охраняваме Решението на Германия да въведе паспортен контрол по сухопътните си граници предизвика такъв циклон в
-
И аз, бате, ѝ викам, тя, бате, ми вика, нема ти каам, бате, нема такава учителка, бате
Седя си на кръстовището в Люлин и чакам най-накрая да светне зелено. Светофарът обаче упорит, държи си на червеното. Отзад тръгва някакъв диалог и аз неволно се заслушвам
-
Писна ми от този наш велик писател. Всеки час е по телевизиите и не ми харесва как пише
Дълги години бях литературен консултант на една компания в Ню Йорк. За документална литература. И аз ли не зная, колко е важно един писател да може да направи ПР. Собствен
-
Галерия Ванга разкрива ясновидството на Людмила Живкова
Пророчицата казала пред Нешка Робева, че само Иван Славков знаел причините за тайнствената смърт на червената принцеса Дъщерята на Първия споделила пред ясновидката как Саи Баба й подарил пръстен
-
Галерия 210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова
Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд