Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Кранево Румен Николов.
Кметът на Кранево Румен Николов.

Родственици на тежко болния старец, разфасовали и укрили трупа в гора на километри, няма да носят наказателна отговорност, защото в НК липсва текст за тези деяния

Съседи видели сина, че участва в следствен експеримент в къщата на ужасите

91-годишен мъж от вилна зона край Варна е обвинен за убийството на 56-годишен съсед. Тялото на жертвата е разчленено, натъпкано в чувал и укрито в гора на километри от местопрестъплението. Помагачите на извършителя в прикриването на улики няма да бъдат съдени, тъй като са близки роднини на убиеца. Самият той има тежка неврологична диагноза, съпътствана и със загуба на паметта, което също може да го направи наказателно неотговорен.

Убийството е извършено на 8 юли в местността Добрева чешма край Варна. 91-годишният Петко – баща на дългогодишния кмет на Кранево Румен Николов, умъртвява с удар 56-годишния си съсед Любен. Според държавното обвинение мотивът е свързан със

системен тормоз,

който по-младият мъж оказвал над по-възрастния. Смъртта е причинена от удар с винкел в главата на жертвата.

Посмъртно тялото е разрязано, натъпкано в черен чувал и транспортирано до гората край добричкото село Генерал Кантарджиево, където е заровено.

Жертвата

56-годишният Любен живеел с майка си в семейния апартамент във Варна. Лятото той отивал на вилата в Добрева чешма. Къщата е порутена, с рушащ се покрив, обрасла в храсталаци и бурени. Пред портата има паркирана кола, вдигната "на трупчета". Тясна пътека между двуметровите саморасляци зад изкъртеното платно на портата води към двуетажна постройка, която трудно може да бъде определена като обитаема. Според 91-годишния Петко Любен го "тормозил и крадял".

Убиецът

Къщата на убиеца
Къщата на убиеца

Само една телена ограда дели къщата на Петко от тази на Любен.

Самият старец е с доста тежки диагнози. През миналото лято той преживял инсулт, който го направил трудноподвижен. Съседи разказват, че едва си носел бастуна, имал катетър и страдал от тежко неврологично заболяване, което поразява и мозъка, а това го карало да забравя кой е, къде е и защо.

Преди години Петко бил шеф във военно поделение. Той има двама сина. Единият е кметът на Кранево – три мандата – Румен Николов. Вторият бил строителен предприемач. Живеел във Варна.

През последните 5 г. Петко прехвърлил апартамента си в атрактивния варненски квартал "Чайка" – до Морската градина, както и масивната вила на Добрева чешма на внука си от краневския кмет. Другият син спрял комуникацията с баща си и брат си, след като двамата му отказали подкрепа за животоспасяваща хирургична интервенция, от която се нуждаело детето му. След като Петко прехвърлил всичко на кмета на Кранево, той изцяло поел грижите за немощния си баща.

Убийството

Малко преди убийството Любен влязъл в двора на съседа си и започнал да крещи заплахи.

"Реших, че този път или аз, или – той!", признал пред разследващите дядото. Той успокоил комшията и го поканил на седне. След това взел винкел и го ударил по главата. Ударът убил на място Любен.

Дядото позвънил на най-близкия си роднина и му казал какво се е случило. Пристигналите на място помощници нарязали трупа, напълнили черни чували с него и го откарали на 15-ина километра, в гората на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Там позаровили чувалите и се прибрали.

Минало време, докато майката на жертвата се усъмни, че се е случило нещо нередно. Любен живеел през лятото на вилата, често скитал и не се обаждал с дни.

Жертвата на тежкото престъпление е установена по безспорни белези, които имал по тялото си, въпреки че единият му крак и едната му ръка липсвали. Той имал специфична татуировка на намерената ръка и белег на главата.

Нонсенс

Цялата фактология по това кой, кога, къде и как. Разпитани са 60 свидетели. Всичко е предадено на прокуратурата по надлежния ред.

Единственият проблем е, че участвалите в заличаването на улики от местопрестъплението, сред които нарязването и укриването на трупа са близки родственици на извършителя и не се преследват от закона, разясниха източници на "168 часа". Те отказаха да назоват поименно близките роднини, позовавайки се на следствената тайна.

Само привидни са съучастието и помагачеството на другите в престъплението. Убийството вече е било факт и по тази причина действията на останалите двама се квалифицират в хипотезата на чл. 294 от НК. Там обаче изрично е записано, че се

освобождават от наказателна отговорност

преки роднини по низходяща и възходяща линия, братя, сестри, както и съпрузите им, категорични са магистрати, от които "168 часа" потърси експертно мнение.

Действията не попадат и в хипотезите на съучастие и помагачество, тъй като няма предварителен сговор за извършването на престъплението, прикриването на дееца или укриването на вещи от деянието, каквото би могло да бъде тялото на убития. Всичко е извършено след фактическата смърт на жертвата.

Дали ще има нови задържани и обвинени? В момента няма отговор на този въпрос. Цялото разследване по казуса приключва с внасянето на обвинителния акт в съда, заяви за "168 часа" говорителят на Окръжната прокуратура във Варна.

Въпроси без отговор

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура във Варна на 91-годишния Петко да се определи мярка за процесуална принуда "домашен арест". Причината за това – епикриза, в която са изброени заболяванията, които "не позволяват на дееца да търпи задържане в ареста". Сред тях са тежко неврологично заболяване, което поразява мозъка и причинява забравяне, както и неосъзнаване на действия от страна на болния. В резултат и на преживян мозъчен удар през миналото лято Петко едва се придвижвал, не можел да удовлетвори физиологичните си нужди.

Все още не е ясно дали във времето няма да се окаже, че той не носи наказателна отговорност, тъй като

в момента на убийството е бил в криза

и не е осъзнавал какво прави и какви ще са последствията от него. Самата мярка бе постановена тихомълком, без афиширане от страна на варненската прокуратура, която в повечето случаи пунктуално съобщава не само че ще внесе искане за определяне на мярка за процесуална принуда в съда, но и точно от кой вид ще е тя.

Според пресаташето на Апелативната прокуратура във Варна мярката е поискана непосредствено след брифинга на зам. главния прокурор Иван Гешев, но тъй като никой от журналистите не питал за нея, информацията не била разгласена.

Два дни преди зам. главният прокурор Иван Гешев да обяви разкритото убийство в Кранево усилено се мълвеше, че рано сутринта кметската къща е била претърсена от криминалисти. Самият кмет не бил забелязан из селото. Мистериозно изчезнала и синята служебна дачия с добричка регистрация, която той използвал.

Съседи на Петко пък споделят пред "168 часа", че синът му, и друг доста по-млад мъж са били с полиция в дома на стареца за следствен експеримент.

Към редакционното приключване на броя Румен Николов вече видимо е на свобода. Забелязван бил в селото, но не със служебната дачия, а с личния си мерцедес.

Никой в Кранево не вярва, че 91-годишният Петко, "който едва си носи бастуна", има сила да убие човек, да го разфасова и да го транспортира до гора на друго село, където да го укрие.

Зловещо

Историята се повтаря в изключително злокобни подробности, разказват краневци. Те си спомнят, че преди 12 г. тялото на техен съселянин е хвърлено нарязано във водата, но морето изхвърля само торса. Имаше задържан тогава, но така и не беше осъден, спомнят си местните.

Според криминалисти обаче тленните останки са на млад мъж от Кранево. За убийството бил уличен зетят на изключително виден варненски бизнесмен. Мотивът за тежкото престъпление – убийство, последвано от разчленяване на трупа, бил фактът, че

жертвата бил любовник на жената на убиеца

"Убийството беше разкрито - коментират паметливите. - Имахме труп, местопроизшествие, признания, доказателства. Тогава обаче съдът счете, че тъй като я няма главата, не е ясно точно по какъв начин е причинена смъртта. Дали с изстрел, или с хладно оръжие, или по друг начин. Затова след дълъг престой в ареста обвиненият беше освободен без присъда." Като признават: "Обезпокоително е, че в радиус от 5 км по въздух край Кранево има хора, които не само могат да убият, но и да се гаврят с телата, разчленявайки ги.

"Да убиеш, е едно, да си садист и да се гавриш с трупа, като го режеш на парчета - съвсем друго - допълват психолози. - Не всеки убиец "има сърце" за това."

Според тях винаги когато някой убие и разчлени трупа на жертвата си и по един или друг начин "му се размине", той вече знае, че може да го прави безнаказано, а така се отглеждали серийните убийци.

През лятото Любен живеел в порутената къща.
През лятото Любен живеел в порутената къща.