Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Бербатов
Димитър Бербатов

 

 

 

На твърдоглавите англичани пяна им излезе на устата, но някак си признаха, че този сезон Димитър Бертатов е звездата на Висшата им лига.
Местните герои са или пияни, или на проститутка, или едва влачат двата крака по терена.
Рууни още не може да забрави историята с платеното момиче, което разкри истината за мъжкото му достойнство. Стивън Джерард наскоро се върна на терена след тежка контузия и тепърва ще навлиза във форма. Вечно фаворизираните чужденци като Дидие Дрогба, Фернандо Торес, Карлос Тевес или навлизащият в суперформа Ван Перси също трябва да отстъпят на втора линия.
Това определено е сезонът на Димитър Бербатов. Как успя да излезе от кризата, да преодолее постоянните подигравки и да започне да вкарва само както той си знае. Впрочем Бербатов и миналата, и по-миналата година


вкарваше важни голове


за "Манчестър Юнайтед". В първите си два сезона той направи и много решаващи асистенции, но на Острова така и не искаха да го припознаят като герой. Този сезон нещата са различни. Дори най-големите врагове на българина във Висшата лига едва ли ще измислят как да омаловажат 20-те му попадения в първенството, с които е убедителен лидер в голмайсторската листа. Ако Митко продължи в същия дух, нищо чудно да спечели и Златната обувка, а основните му конкуренти за престижния приз са футболисти като Кристиано Роналдо и Лео Меси.
Преди беше лесно за анализаторите да се изпъчат и да обяснят защо Бербатов се провали в "Юнайтед". Беше стар, беше апатичен, прекалено бавен и дори страхлив пред вратата на противника.
На същите хора сега ще им е трудно да обяснят как успя нападателят да възкръсне. И защо го отписаха с лека ръка. Май няма нужда от толкова сложни анализи. По-скоро всички могат да питат сър Алекс. Той най-добре знае какво е видял в Бербатов, когато го взе от "Тотнъм". Легендарният шотландски мениджър


не се поддаде на истерията


и не продаде Бербатов преди началото на този сезон. Къде ли не пращаха българина. Чак в турското първенство отиде според писанията на авторитетните английски вестници. Сър Алекс кротко обясняваше, че няма да продава Берба и очаква от него този сезон да вкара поне 20 гола. Очевидно Митко ще задмине с доста поставената му бройка, а аплодисментите са за треньора му, който знаеше защо е хвърлил над 30 милиона евро за българския нападател.
Аплодисменти
трябва да има и за самия Бербатов. Той очевидно взе най-правилното решение, отказвайки се от националния отбор. Свика пресконференция и обясни, че повече няма да идва за лагер-сборовете.
Само ресорните спортни журналисти знаят в какво се превръщат подобни лагери на националния в София. Скъпоструващите звезди си идват в столицата жадни за приключения.
След тежките мачове в техните първенства на Митко и компания им се живееше яко. Започваха обиколки по заведенията и нощни гонки с готините джипове. Подобни джамбурета са мехлем за изтерзаната от тренировки футболна душа и са пагубни за формата на играча. Бербо се сети, че няма как едновременно


да тъче на няколко стана


и си избра приоритетите. Водени от глупави емоции, някои го обявиха за предател, но той не се трогна особено. Сега бере плодовете на своето решение.
В цялата работа пръст има и съдбата. Бербо блесна в момента, когато Рууни е в ужасяваща форма. В мача с "Блекпул" английският национал не успя нито веднъж да подаде правилно топката, пък камо ли да вкара. Бербо, ще не ще, се възползва от кризата в играта и в живота на съотборника си и


започна да бележи като луд


Оттук-нататък годината на Бербатов до голяма степен ще зависи и от неговите съотборници. Ако "Манчестър Юнайтед" спечели Висшата лига или Шампионската лига, усилията на Бербо ще придобият смисъл. Тогава няма да има съмнение кой има основна заслуга за спечеления трофей.
Лошото за Бербатов е, че останалите в отбора нещо ги хвана свинският грип и не се напрягат много-много. Добре, че бяха дъртият Гигс и нашият Бербатов в мача с "Блекпул" за страхотния обрат. За предстоящите тежки мачове с останалите големи ще трябват усилията и на останалите в отбора, за да има някакви успехи.

 

Как се представя срещу големите


Най-върлите противници на Митко винаги вадят довода, че той се скрива в най-напечените дербита срещу грандовете.
Статистиката е на друго мнение:
• Срещу "Арсенал": 1 гол в 7 мача
• Срещу "Челси": 2 гола в 7 мача
• Срещу "Ливърпул": 3 гола в 7 мача
• Срещу "Манчестър Юнайтед" (с екипа на "Тотнъм"): 1 гол в 3 мача
• Срещу "Тотнъм": 1 гол в 6 мача.
От статистиката става ясно, че българинът има 8 гола в 30 мача срещу най-силните английски отбори, което прави средно по 0,27 гола на мач.

 

Най-полезен е във Висшата лига


Българският нападател е на първо място в още една престижна класация освен тази с голмайсторите.
Официалният сайт на Висшата лига всяка година прави класация на играчите според цялостните им заслуги за отбора - изиграни минути, вкарани голове, допуснати голове, точни подавания, сполучливи отигравания, отнети топки и всички останали компоненти от играта. Според тази класация най-добрият футболист във Висшата лига е именно Димитър Бербатов. Нападателят на "Манчестър Юнайтед" събира актив от 439 точки. Зад него са Флоран Малуда ("Челси", 427), Дидие Дрогба ("Челси", 378), Гарет Бейл ("Тотнъм", 372), Неманя Видич ("Манчестър Юнайтед", 363) и др.

Подобрява собствените си рекорди


Бившият ни национал тази година ще подобри собствените си рекорди.
Само още три гола му трябват, за да вкара повече голове във Висшата лига, отколкото в предишните два сезона. През сезон 2008/2009 той е вкарал 9 гола, а на следващата година се е разписал 12 пъти. Общо Берба има 59 гола в 124 мача, което прави средно по 0,48 гола на мач или по гол на всеки два мача.

ГЕРОЙ: Съотборници поздравяват Бербатов след поредния му гол.
ГЕРОЙ: Съотборници поздравяват Бербатов след поредния му гол.