Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Прегрял” след 12 г. във властта, но излизал доволен

Кметът на Пловдив Иван Тотев, избиран два пъти като номинация на ГЕРБ, няма да се кандидатира за трети мандат. Той сам обяви решението си в понеделник, след като от поне два месеца текат слухове и информации, че премиерът Бойко Борисов е недоволен от работата му. Тотев бе посочен от лидера на ГЕРБ като лош пример за кмет и в речта му пред конгреса на ГЕРБ на 7 юли. Вчера обаче Тотев отрече да е бил натискан да се откаже от политиката и управлението на Пловдив.

“Няма да се кандидатирам за трети мандат. Единствената причина е, че след 12 г. във властта - като районен кмет, областен управител и градоначалник, имам нужда от почивка. В мен се получи едно прегряване”, обяви Тотев в понеделник. И обясни, че дори да бъде номиниран от районните събрания на ГЕРБ в Пловдив, ще си направи самоотвод. Тотев отрече да му е оказван натиск за решението от София и напомни, че от 3-4 месеца сам загатвал за оттеглянето си.

Оставал лидер на

ГЕРБ под тепетата

и ще продължава да работи за града.

“Двата ми мандата са най-успешните в новата история на Пловдив, в него има невероятна промяна”, похвали се Тотев. “Мога с удовлетворение да кажа “благодаря” и да загася осветлението”, заключи кметът. И подчерта, че посоката, която той е дал на града, дава резултати и трябва да има приемственост.

Тотев призна, че му се е налагало да мине през много тежки решения, накърнени чувства и засегнати хора. “Успях да привлека общественици, въпреки че с някои се караме и спорим. Аз мога да намеря език и да седна на масата с най-големия си критик”, добави кметът. И повтори, че се нуждае от отдих. В скоро време Тотев щял да отчете пред пловдивчани извършеното през двата си мандата. През септември жителите на града ще имат завършен нов централен площад и модерна художествена галерия на ул. “Гладстон”, за чието откриване е поканен Бойко Борисов.

“Много лесно е да управляваш

след Славчо Атанасов, но

много трудно след Иван Тотев,

когато са направени толкова неща”, заяви със самочувствие кметът. Той не посочи фаворит за кандидат на ГЕРБ, защото имало много достойни. Но атакува кандидатите на другите партии като “стари физиономии”.

“Не може да бъдеш 6 пъти кандидат за кмет и на седмия да ти повярват”, каза Тотев по адрес на Славчо Атанасов, който в момента е депутат от “Обединени патриоти”. Дани Каназирева от Съюз за Пловдив пък била “ту с едните, ту с другите на маса”. Вероятният кандидат на БСП Николай Радев лансирал “наивни политики” от типа безплатни детски градини.