Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ерик Рубин Снимки: Десислава Кулелиева
Ерик Рубин Снимки: Десислава Кулелиева

Президентът Радев връчи орден "Стара планина" - първа степен на посланик Рубин

Напускам България с удовлетворение за свършената работа. Това каза американският посланик Ерик Рубин днес, след като бе награден от президента Румен Радев с орден “Стара планина” - първа степен за заслугите му за развитието на българо-американските отношения.

"За мен е чест и удоволствие да получа тази награда днес. Приемам я от името на страната ми и колегите ми. Считам я за признание за работата, която сме постигнали и направили заедно в много сфери. Българо-американските взаимоотношения, както и вие казахте, са по-силни откакто, когато пристигнахме тук преди почти 3 г. и половина, благодарение на работата на българите и американците. Не беше лесно, няма да е лесно за нас с Никол да напуснем тази държава. Обикнахме я и сме изградили приятелства, и светли спомени, но със сигурност ще се завърнем, защото България е втори дом за нас. Напускам с удовлетворението, че работата, която сме постигнали в момента ще продължи", обърна се Рубин към Радев.

„Отдадеността на Америка за България е вкоренена дълбоко в историята. Още от 19 в., когато американците подкрепиха България за независимост и в думи, и в действия. Американският колеж в София има корени чак от 1860 г. в Пловдив и остава водещата институция до момента, образовайки едни от най-добрите български ученици. Подкрепата на Америка за независимостта на България има история още в опита, старанието и застъпничеството на Уидроу Уилсън за България след Първата световна война. След 30-годишнината от демокрацията в България нека да прегледаме и това, което сме постигнали за свободния пазар на България и в подкрепата за присъединяването й към НАТО и ЕС. Българските младежи са по-свободни и имат повече възможности сега, отколкото когато и да било. Икономическите и бизнес взаимоотношенията ни са все по-силни. Стотици компании са инвестирали в България през последните години. Изградихме нови сектори на икономиката", допълни Рубин. Той припомни, че и тази година хиляди български младежи ще заминат за Америка, за да работят и учат. И още веднъж благодари на президента за високото отличие.

За мен е чест да удостоя с най-високото държавно отличие американският посланик у нас Ерик Рубин. За неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитието на двустранните отношения между България и САЩ, заяви президентът Радев малко след като официално награди посланик Рубин.

"Считам, че това високо отличие е и израз на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ. На посланик Рубин се падна честа да ръководи американското посолство в различни по свой характер глобални предизвикателства. Той направи така че в тази сложна международна обстановка, нашите отношения да се развиват много възходящо и актуализира двустранният дневен ред. Проведоха се много срещи и посещения на високо ниво, които маркираха и за години напред посоката на нашите отношения", продължи Радев.

"Специално в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин внесе нов импулс в нашите отношения с особен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили. По времето на неговия мандат се разшири обхвата и интензивността на двустранните учения и тренировки. Укрепена беше и връзката в борбата с тероризма. Искам специално да отбележа, че с изключителните умения на посланик Рубин се задълбочиха и нашите икономически връзки. Тук дойдоха важни американски търговски мисии, организираха се бизнес форуми, имаше срещи на различни нива", каза още държавният ни глава.

Мога да кажа, че от моите лични наблюдения Посланик Рубин бе достъпният посланик, който усещаше пулсът на българското общество. Със своите многообразни и многобройни инициативи - посещения в цялата страна, срещи с ученици, студенти, представители на културата образованието и бизнеса, посланик Рубин намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания. Вие не просто оставате като спомен за един добър посланик, а вие оставате и като скъп приятел на България, категоричен бе той.

 
Снимки: Прессекретариат на президента
Снимки: Прессекретариат на президента