Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ральо Ралев в спецсъда
Ральо Ралев в спецсъда

Терасата е с джакузи, барбекю и изящна градина. Достъпът до имота е с чип

Полиция и служители на КПКОНПИ са атакували в петък вечерта кооперация на бул. “6 септември” №35А в Пловдив, известна като Royal Hill. Живеещи в сградата твърдят, че арестуваният за 60 000 лв. подкуп кмет на район “Северен” Ральо Ралев обитава мезонет в нея.

Според местен сайт преди акцията на антикорупционната комисия и униформените

някой се опитал

да заличи

следите

от живот

в жилището На площадката били струпани куфари и пътни чанти. Явно времето не е стигнало да бъдат изнесени.

Апартаментът, свързван с Ралев, е на седмия етаж и се състои от две жилища с обща площ 540 кв. м. Впоследствие е вдигнат още един етаж и така имотът се е превърнал в мезонет. Върху покрива му има лятна тераса, която също се простира на 540 кв. м, обхващайки и съседната секция на сградата. На снимки с дрон се вижда, че на терасата има джакузи, барбекю, градинска мебел. Спираловидни туи и друга зелена растителност, оформени по изящен начин, ограждат терасата.

Асансьорът стига до мезонета само със специален чип.
Асансьорът стига до мезонета само със специален чип.

Според хора от кооперацията от 3-4 месеца Ралев се нанесъл на адреса. До жилището няма как да се стигне по стълбите, тъй като още на площадката на 5-ия етаж има врата, която е заключена, нагоре пътят е отрязан, видя екип на “24 часа”. Асансьорът стига до мезонета само със специален чип.

Луксозната кооперация
Луксозната кооперация

Кооперацията на бул. “6 септември” е построена през 2017 г. При изпълнението ѝ са вложени висококачествени и скъпи материали. Повечето от апартаментите са дадени за квартири на чужди студенти или се използват за здравни кабинети. Други са купени.

“Първо се чу, че жилищата ще се отдават само под наем, но миналата година пуснаха част от тях и за продажба. Изкупиха се веднага”, обяснява продавач от близък магазин.

Над луксозния мезонет на последния етаж има огромна тераса с барбекю, джакузи и изящна градина.
Над луксозния мезонет на последния етаж има огромна тераса с барбекю, джакузи и изящна градина.

Според експерти квадратният метър в сградата върви от 850 до 1000 евро. Инвеститорът ѝ е “Балканика” ЕООД. Фирмата държи и най-големия склад за строителни материали в Пловдив. Проверка в имотния регистър сочи, че луксозният мезонет на бул. “6 септември” 35А се води на фирмата. Собственикът ѝ е Минчо Бояджиев. Той не бе открит от “24 часа”, тъй като не вдига телефона си.

В строителния бранш в Пловдив се говори, че

Ралев може би е

свързан с

фирмата,

въпреки че не фигурира в нея. “Балканика” е закупувала общински имоти. Придобила е и парцел на бул. “България” в район “Северен”, където се строи 9-етажна сграда.

Шефът на камарата на строителите в градаПламен Иванов твърди, че Ралев е демонстрирал “нездрав” интерес към бранша.

Съпартийци на Ралев от ГЕРБ обясняват, че той бил много потаен за имуществото си.

“Как със заплата от 1200 лв., със съпруга и две деца, може да притежаваш подобно бижу”, чудят се те. Никой не знае къде живее Ралев - в панелката на ул. “Борба”, където е регистриран, в друга кооперация на ул. “Ген. Данаил Николаев” или на бул. “6 септември”.

В имуществената си декларация той е посочил единствено доходи от заплата. Там е вписал, че има апартамент от 73 кв. м, придобит през 2013 г., тойота и ягуар. Мезонетът не фигурира. Районният кмет има и заем от 57 000 лева.

Съд: 5 месеца е опитвал да получи 60 000 лв.

В продължение на 5 месеца Ральо Ралев създавал пречки на предприемача Здравко Ангелов, за да го принуди да плати 60 000 лв., стана ясно в спецсъда в неделя. Тогава се решаваше дали кметът на район “Северен” и посредникът за рушвета Иван Делевски да излязат на свобода.

“Имам влошени показатели на кръвта”, каза Ралев и помоли да го пуснат. В залата беше жена му и други близки.

На разпита пред разследващите тя обяснила, че двете им малки деца много тежко преживяват ситуацията. Това също бе посочено като причина Ралев да излезе на свобода. Иван Делевски пък обясни, че се занимавал с доставка на стрителни конструкции и намерените 60 000 лв. в колата му били капаро. Свидетелка, на която Здравко Ангелов споделил, че кметът му иска 60 000 лв. казала пред разследващите, че в стротелните среди в Пловдив се говорило, че в район “Северен” се искат пари. Главният архитект на района също разказал за интереса на Ралев към преписката.

Съдът остави кмета в ареста, но пусна на свобода Делевски срещу гаранция от 60 000 лева. Парите трябва да бъдат внесени до 10 дни.