Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Въпреки че е доказана вирусна природа на някои тумори, не може да се говори за заразност на рака в общоприетия смисъл.

"Заразна" е болест, при която реален носител, носещ "заразата" - причинителя - вирус или микроб, може да премине от един човек към друг и да го разболее от същото заболяване. Например заразата грип се пренася чрез капчица секрет, излитащ при кихане, и заразява другите, които вдишват този секрет. Такъв механизъм в този му вид при рака не е доказан, затова няма ракови епидемии. Засега няма преки доказателства за случаи на заразяване с рак, въпреки че изследвания в тази насока се провеждат в различни страни.

Вирусна генеза е доказана при лимфома на Бъркит, косматоклетъчната левкемия, при рака на шийката на матката, при неходчкинови лимфоми на фона на СПИН и др. При тези заболявания различни вируси успяват да надхитрят клетката хазяин или да предизвикат изменения на някои от гените й. Но това е валидно само при малка част от всички ракови заболявания - 5-6 от общо над 300 диагнози, и то самите заболявания са твърде редки.

Да се разболееш например от рак на стомаха чрез заразяване от съседа, е толкова невъзможно, както и да се заразиш от него с диабет или хипертония.

Потвърждение за незаразността на рака е и изследването за заболеваемостта сред лекарите онколози. То съответства на средната онкозаболеваемост за съответната група хора и местност.

Целия отговор четете на 24zdrave.bg/Article/7375487