Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Цветно звучи в предизборна обстановка, но не е хубаво представител на държавата да говори по този начин, а президентът все пак би трябвало да е такъв, а не лидер на опозицията - така вицепремиер Томислав Дончев коментира пред Би Ти Ви думите на Румен Радев, че апартаментгейт е вододелът и че сега управляващите трябва да се заровят в офшорките на висши политици.

Безспорно Радев е активизиран за изборите, заяви Дончев. От кого - питайте него, но е очевидно от гледна точка на медийно присъствие и на реториката му, отсече вицепремиерът. Иначе с едно съм съгласен - всеки скандал, в който укорима се оказва публична фигура, има изчистваща функция. Това дава възможност да се засили обществената критичност, а на правораздавателната система - шанс да си свърши работата.

Българските служби "се ровят" навсякъде, търсейки престъпления, нарушения от всякакви лица. резултатът очевидно е неубедителен до момента, което не означава, че България няма проблеми с корупцията, няма злоупотреби, анализира Дончев. Съгласен съм с призива за борба с корупцията, за чистота, увери той. За това не можем да спорим, повтори вицепремиерът.

Терминът "усещане за корупция" по-реален ли е за вас вече, попита водещият вицепремиера, тъй като именно той заговори за усещане преди време. Точно така се мери корупцията - п.като прецепция, отвърна Дончев. Нелепо е някой да твърди, че в Българи, видите ли, нямало корупция, има само усещане. то във всяка развита държава има, оставаше у нас, където нравите определено са по-ниски да няма корупция, възкликна той.

България има проблем с корупцията, откровен бе Дончев. Той трябва да бъде решен от всички, на първо място от правораздавателните органи, и от институциите на изпълнителната власт. И вие дори имате ангажимент, обърна се вицето към водещия - ако нещо ви е попаднало, да съобщите, не да прикривате някого, ако ви е симпатичен.

Всички европейски практики твърдят, че натискът на медиите и прозрачността в обществото е по-ефективен метод дори от този службите, каза още Дончев. Къде обаче е ефективният контрол от страна на управляващите, щеше и да бъде спряно строителството на луксозен небостъргач в елитен столичен картал без медийните разследвания, отвърна Хекимян. съгласен съм, каза Дончев. но има ли случай при данни за нещо нередно да не ме реагирали, на свой ред попита вицепремиерът.

Случва се човек на висока позиция да научава нещо от телевизията. Ето, моята собствена шега ме удари по главата - преди време казах, че ако научаваш нещо от вестника, значи не си вършиш работата, а сега може държавник да научава нещо от телевизията, случва се, продължи Дончев.

От първостепенна важност е скандалът с "Артекс" да се разплете докрай. Имам доверие на КПКОМПИ като редовно избрана служба, така както трябва да имам на съда и прокуратурата като институции, заяви той.

Всеки конкретен случай се проверява и скоро ще има яснота укоримо ли е нещо в поведението му, коментира той и замесването на името на министър Порожанов в скандалите с къщи за гости.

Представете си колко е гнусно в очите на хората някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране и да си направи китна къща, в която да заживее. "Това е ужасно, гнусно е", заяви Дончев. Проверяваме се много отвътре, има десетки, стотици случаи, в които това става, без да се прави публична сензация, призна вицепремиерът, но не назова случаи.

Ей така се гонят инвеститори - с коментари в аванс, с много шум по темата, коментира той казуса с "Фолксваген" и престрелката Радев-Плевнелиев кой кого е поканил. В много случаи се подписват декларации за конфиденциалност по света, става дума за много пари, коментира Дончев. Част от разговорите, които водихме, бяха в тази посока - да не се шуми, обясни той

Говорили сме по темата, опитахме се да създадем синхрон между "Дондуков" 1 и 2 и се получи, не се получи само с публичните коментари, но няма да говоря повече. Има държави, отпаднали от надпреварата само заради многото приказки, посочи още вицепремиерът.

Кабинетът е стабилен, няма пряка зависимост между резултата от европейските избори и съдбата на правителството. Но няма как да имаме това самочувствие да управляваме както сега, ако резултатът е негативен за ГЕРБ. Рокадите са нещо нормално, важното е отборът да има добра кондиция и резултати, коментира Томислав Дончев вероятността за рокади в правителството.