Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка на къщата, направена с дрон, бе разпространена от сайта “Биволъ”.
Снимка на къщата, направена с дрон, бе разпространена от сайта “Биволъ”.

Прокуратурата обвини бившия зам.-министър в престъпление с евросредства

Собственичката на сградата била дъщеря на гледачката на децата му

Всички документи, представени пред фонд “Земеделие”, били неистински

Всички събрани доказателства сочат, че къщата за гости край Сандански, построена с евросредства, е използвана единствено и само от Александър Манолев и неговото семейство. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в четвъртък, след като окръжната прокуратура в Благоевград обвини бившия зам.-министър на икономиката в престъпление, засягащо интересите на Европейския съюз.

Заедно с него обвиняема е и Ана Димитрова, собственик на ЕТ“Агротрейд - Ана Димитрова”. Тя е 25-годишна, родена в края на 1993 г. и е дъщеря на гледачката на децата на Манолев. Прокуратурата смята, че

младата жена е

подставено лице

на Манолев,

чрез което той е получил европейски пари за изграждане на къщата за гости.

След избухване на скандала Манолев подаде оставка като зам.-министър. На 17 април прокуратурата започна проверка и три дни по-късно обяви, че има сериозни съмнения, че къщата за гости не се е ползвала по предназначение.

Според обвинението от януари 2013 до 14 октомври 2015 г. бившият зам.-министър като подбудител и помагач, а Ана Димитрова като извършител са представили фалшиви сведения пред Държавен фонд “Земеделие”, за да получи момичето финансиране за строеж на къща в местността Чинар куши в землището на Сандански. Ана Димитрова взела 391 160 лв. евросредства по Програмата за развитие на селските райони.

“Всички доказателства, които събрахме, сочат категорично, че в действителност къщата е ползвана единствено за задоволяване на личните нужди на Манолев”, каза Арнаудова.

До момента разследващите не са открили туристи, които да са посещавали къщата за гости. Затова говорителят на главния прокурор призова, ако някой е посетил къщата, да отиде в прокуратурата, за да бъде разпитан. Арнаудова обаче изрази съмнение, че там някога е стъпвал турист.

Самият Манолев заяви преди дни, че е ходил в къщата само като гост. “Тази къща няма как да е моя, по документи ясно се вижда това”, каза той пред Би Ти Ви.

“Като турист съм

я посещавал и

съм плащал

за това

Не мога да кажа дали е проверявана като къща за гости. Тя стартира като съвместен проект между мен и Ана Димитрова. След построяването ѝ пътищата ни се разделиха. Аз съм участвал до голяма степен в изграждането с различни контакти. Финансирал съм това момиче със 700 000 лева”, каза още Манолев.

Според доказателствата, събрани от окръжната прокуратура в Благоевград, всички документи, които били представени и послужили за европейското финансиране пред ДФ “Замеделие”, били с невярно съдържание.

“На практика е създадена документална основа на дейност, която нито е имало намерение да се осъществява, нито е била осъществена”, уточни Арнаудова.

Направената частична експертиза на подписа и почерка на Ана Димитрова показала, че документите не са подписани от нея, а някой е подправил почерка ѝ.

“Обичайно в случаите, когато има имитиране на подписи, вещите лица не могат да кажат кой точно е имитаторът, но със сигурност може да установят, че не са на човека, посочен като техен автор”, обясни Арнаудова. Тепърва щяла да се прави графологична експертиза и на Манолев, за да се види дали той не се е подписвал вместо Ана Димитрова.

Подготовката на документите за кандидатстване за европарите започнала още през 2013 г. Тогава бил регистриран едноличният търговец.  Ана Димитрова стопанисвала лозето още като непълнолетна.

“Като цяло документите са създадени, за да се предаде вид на един едноличен търговец, че развива земеделска и туристическа дейност, но всъщност нито едно от това не било вярно”, обясни Арнаудова.

Документът, който послужил като основание да се отпусне еврофинансирането, бил договор между Манолев и дъщерята на гледачката на децата му за наем на лозя. С него той предоставял на Ана Димитрова 9,7 декара лозя.

При разпита ѝ като свидетел обаче тя казала, че не знае как се отглеждат лозовите насаждения. Споменала името на човек, който се грижел за тях, обаче не го познавала.

На 17 април - в деня, в който прокуратурата официално обяви началото на проверката на Манолев, в община Сандански започнали да постъпват документи за къщата за гости. Сред тях били 20 броя справки декларации за 3 г. Нито една не била подписана от Ана Димитрова.

Пак тогава в общината неизвестен мъж донесъл ключ от къщата с молба разследващите да не разбиват вратата, когато влизат да претърсват.

Когато прокурорите влезли, в сградата нямало никого, но им направило впечатление, че е добре почистено. Липсвали записите от камерите около къщата. Прокурорите не открили и регистъра за гости.

“Може и да се появи, така както се появяват определени документи”, допусна Арнаудова.

Пак при старта на проверката бил платен туристическият данък от 700 лева за целия период от съществуването на къщата за гости от 2016 до 2019 г.

Александър Манолев ще обжалва гаранцията.
Александър Манолев ще обжалва гаранцията.

Разследващите се сблъскали и с тотален отказ на длъжностните лица в община Сандански да съдействат.

Единствената помощ, която кметът оказал, била да отключи общината след 17,30 ч, за да предаде документи.

На въпросите кой е донесъл справките и кой е платил данъка, общинарите отговаряли, че не си спомнят.

Затова прокурорите поискали записите от камерите на сградата. От общината отговорили, че за видеонаблюдението отговаря само един човек, който не е на работа.

“Така че, ако обичаме, да изискаме дисковете и записите след 30 април”, каза Арнаудова. След такъв отговор на място веднага бил изпратен разследващ екип да изземе записите. Тогава общинарите доброволно ги предали. “Ако се наложи, пак ще влезем в общината дори и при тяхна съпротива”, допълни говорителят на главния прокурор.

Тя добави, че продължават да получават определени документи, които подлагат на анализ и веднага разбират, че са неистински.

Разследващите очаквали и информация от мобилния оператор, за да се потвърди тяхната теза, че

телефонният

номер,

който фигурира в

документите, е

на Манолев

“Оперативната информация е, че това е неговият личен телефон, но операторът трябва да го потвърди”, каза Арнаудова.

Според нея доказателствата абсолютно еднозначно подкрепяли тезата на обвинението.

Манолев е на свобода срещу 100 000 лв. гаранция, а Ана Димитрова - срещу 2000. Двамата не са дали обяснения.

В позиция до Би Ти Ви той съобщи, че ще обжалва гаранцията. Казва още, че е уверен, че с времето ще се види каква е истината.

Бившият зам.-министър е отказал да му бъде направена криминалистическа регистрация, както и да попълни декларация за имотното състояние, каквато пишат всички обвиняеми. Той помолил да се направи справка и едва тогава щял да я попълни. Прокуратурата обаче вече събрала необходимите документи и справки от Имотния и Търговския регистър. Още в началото на разследването било възложено да се направят данъчни ревизии на Манолев и Димитрова.